Turism- och restaurangförbundet vill behålla spelautomaterna

Turism- och restaurangförbundet befarar att regeringens planer att förflytta spelautomaterna till spelhallar kommer att leda till ett ökat spelande på nätet, vilket antas gynna utländska spelbolag. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Turism- och restaurangförbundet motsätter sig regeringens planer på att avlägsna alla spelautomater från landets restauranger och stationsbyggnader.

– Det skulle medföra orimliga ekonomiska konsekvenser för branschen. De ersättningar som restaurangerna får av Veikkaus för spelautomaterna utgör en betydande inkomstkälla för företagen, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Regeringen förbereder en ny lag som skulle förflytta spelautomaterna till spelhallar för att minska på spelberoendet och skärpa kontrollen av spelandet.

– Det går att förebygga spelberoende effektivt bland annat genom att förbättra identifieringen av dem som spelar. Inrikesministeriet bereder redan en sådan lag som beräknas träda i kraft 2022, säger vd Timo Lappi på Turism- och restaurangförbundet i pressmeddelandet.

Förbundet understryker att endast 1,3 procent av alla hushåll i Finland har utvecklat ett spelberoende.

– Att flytta spelautomaterna till spelhallar är en överdimensionerad åtgärd som skulle ha negativa följder för de företagare som hotar att drabbas, säger Lappi.

Det finns för närvarande spelautomater i över 2 300 restauranger och 800 stationsbyggnader i Finland.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning