Tuomioja: "Vi ska vara nöjda så länge Trump inte häver ur sig påståenden om Finland"

Ny kalabalik. – Det ska tydligen inte gå en enda dag utan att Trump häver ur sig något som skapar uppståndelse, säger tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Donald Trumps omstridda utspel om flyktingrelaterade brott i Sverige byggde på ett nyhetsinslag i Fox News där man fått många fakta om bakfoten. – Vi får hoppas att han inte börjar yttra sig om Finland, säger tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja.

Det gångna veckoslutets stora internationella samtalsämne var USA:s president Donald Trumps förvirrande uttalanden om Sverige och den svenska flyktingpolitiken.

Under ett politiskt massmöte för sina supportrar i Florida rabblade presidenten upp flera länder där det enligt honom nyligen förekommit oroligheter, våld och terrordåd kopplade till flyktingar. Utöver de terrordrabbade europeiska länderna nämnde Trump också Sverige.

– Ni ser vad som hänt i Tyskland, och hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro, va? De tog in stora mängder flyktingar. Nu har de problem de aldrig kunde föreställa sig.

Eftersom ingen hade märkt att det skulle ha inträffat någonting särskilt i Sverige föregående kväll hopade sig frågetecknen samtidigt som skämten haglade på sociala medier. Den svenska regeringen krävde Vita huset på en förklaring och tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt undrade sarkastiskt vilken sorts substanser Trump hade rökt.

Sverige svartmålades på Fox

På söndagskvällen visade det sig att Trump hänvisade till ett nyhetsinslag på den traditionellt konservativa kanalen Fox News. Där intervjuades den amerikanska filmregissören Ami Horowitz, som varit i Sverige för att göra en dokumentärfilm om flyktingrelaterat våld. I sin film hävdar Horowitz att antalet våldtäkter och väpnade brott ökat explosionsartat i Sverige som en direkt följd av den liberala flyktingpolitiken.

Inslaget antyder också att det i Sverige pågår ett slags hjärntvätt där myndigheterna kontinuerligt mörkar brott som begås av flyktingar. Enligt Horowitz stämplas den som ifrågasätter flyktingpolitiken genast som rasist och xenofob.

Nyhetsankaret på Fox News faller in i samma trall genom att konstatera att "även om flyktingarna inte hittar jobb, kan de åtminstone begå brott".

Regissören Ami Horowitz (till höger), som intervjuades i programmet Tucker Carlson Tonight på Fox News, kopplar ihop Sveriges flyktingpolitik med ökad brottslighet. Enligt svenska myndigheter drar Horowitz fel slutsatser. Bild: Skärmavbild/Fox News/Youtube

Svenska myndigheter tillbakavisar Horowitz påståenden och säger att den brottsstatistik som finns inte stöder slutsatserna regissören drar i sin film.

Det stämmer visserligen att det under de senaste åren skett en ökning i antalet sexualbrott och vapenbrott som kommit till den svenska polisens kännedom. Men till exempel Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog vid Svenska institutet, säger till New York Times att en orsak till förändringarna i statistiken är att fler offer nu vågar träda fram och göra en polisanmälan.

Finländska medier påpekar i sin tur att våldsbrott med dödlig utgång i proportion är vanligare i Finland än i Sverige, trots att Finland tar emot betydligt färre immigranter än grannen.

Underminerar sin egen sits?

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) som följt med de senaste dagarnas Trumpkalabalik säger till HBL att de politiska följderna av Sverigeutspelet knappast blir särskilt betydande.

– Trump fortsätter bara med att undergräva sin egen trovärdighet. Han har infört en stil där ingenting han säger ska tas bokstavligt. Redan det visar vilken exceptionell och alldeles oberäknelig situation som råder i USA, säger Tuomioja

– Det ska tydligen inte gå en enda dag utan att Trump häver ur sig något som skapar uppståndelse, fortsätter han.

Men finns det inte en risk för att den här sortens påståenden uppfattas som sanningar om de upprepas tillräckligt ofta?

– Nja, det är ju redan i sig verkligt oroväckande att påståenden som de här redan är sanningar i Trumps eget huvud. Han är ju ledare för en supermakt, och det finns naturligtvis en risk för att han fäller uttalanden som får ännu allvarligare följder.

Hur ser det ut ur Finlands synvinkel, till exempel om Trump kommer med slarviga yttranden om Finland och Ryssland?

– Vi ska vara nöjda så länge Trump inte säger någonting alls om Finland.

Spelar det i det nuvarande debattklimatet längre någon roll om det Trump säger stämmer eller inte?

– För en del av Trumps stödtrupper kvittar det kanske lika. Men USA är ändå en rättsstat med en viktig roll i det internationella samfundet, så visst spelar det en roll för bilden av USA i världen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till nyhetsbyrån TT att det blir allt vanligare att felaktiga uppgifter om Sverige sprids. Sveriges ambassad i USA skriver på Twitter att man vid behov gärna informerar USA:s president om den svenska flyktingpolitiken.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning