Tuomioja till FNB: Jag kände inte till Viinanens olämpliga beteende under FN-åren

Bild: Roni Rekomaa

Ex-utrikesminister Erkki Tuomioja säger till FNB att han inte kände till Viinanens olämpliga beteende mot sina underställda under åren som FN-ambassadör.

Han var föredragande minister när regeringen föreslog för presidenten att Jarmo Viinanen utnämns till ambassadör i Stockholm.

Tuomioja säger att uppgifterna om Viinanens beteende hade varit absolut nödvändiga.

Sex tidigare medarbetare till Viinanen berättar i dagens Helsingin Sanomat om Viinanens olämpliga beteende. Berättelserna gäller åren 2009–2014, då Viinanen var FN-ambassadör, och tiden på ambassaden i Stockholm efter det. Två kvinnor säger att Viinanen gjorde fysiska närmanden mot dem redan under sin tidigare karriär på Utrikesministeriet.

Utrikesministeriets statssekreterare Peter Stenlund säger i tidningen att ett administrativt samtal fördes med Viinanen med anledning av händelserna i New York. Stenlund var understatssekreterare innan han blev statssekreterare.

Pertti Torstila som var statssekreterare då Viinanen var FN-ambassadör säger till Helsingin Sanomat att han hört rykten om problemen i New York, men att ingen beredning i frågan presenterats för honom.

Tuomioja säger att om han hade hört om detta skulle han ha frågat om det av Viinanen.

– Det verkar som om statssekreteraren har hört, men inte frågat. Jag har i sommar fått höra att det här har utretts i New York en gång i tiden. Det jag inte vet är vem som informerades i Helsingfors om detta och på vilket sätt.

Tuomioja förväntar sig att Viinanen åtminstone ber om förlåtelse för det han gjort.

– Om de här påståendena stämmer är det fullständigt olämpligt, säger Tuomioja.

Andra skandalen Tuomioja inte visste om

Förra veckan framgick det att tjänstemännen lät bli att informera Tuomioja också om att skattefria produkter förmedlats på ambassaden i Stockholm till personer som inte hade rätt till dem. Utrikesministeriets statssekreterare Peter Stenlund och understatssekreterare Pirkko Hämäläinen fick höra om saken av Viinanen, som gjorde slut på kutymen.

Tuomioja tycker att det är allvarligare att han inte fick veta om Viinanens olämpliga beteende.

– Om beskickningens chef hade varit inblandad i spritärendet, då borde jag ha fått veta om det. Det är administrativa frågor och det (förmedlingen) stoppades helt riktigt av beskickningens chef.

Tuomioja godkänner inte hemlighetsmakeriet.

– Om det förekommit olämpligt beteende och om personalchefen beter sig fel mot sin personal måste man ingripa, säger han.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning