Tuomioja: SDP kunde ställa sig bakom Sauli Niinistö

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) och president Sauli Niinistö i riksdagens tillbyggnad år 2014. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

– Inget nationellt eller socialdemokratiskt intresse talar nu för att det skulle vara befogat att byta ut presidenten, skriver Erkki Tuomioja (SDP) i ett inlägg där han talar för att partiet skulle stödja Sauli Niinistös valmansförening.

Inom SDP har det redan tidigare spekulerat i möjligheten att inte ställa upp en egen kandidat, och möjligheten tog fart också då president Sauli Niinistö gick ut med att han går till återval med en valmansförening, inte som Samlingspartiets kandidat.

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja skriver på Facebook att SDP skulle kunna ställa sig bakom Sauli Niinistö, eftersom inget talar för att byta ut presidenten.

– När också en överväldigande majoritet av folket är av den åsikten borde socialdemokraterna seriöst överväga om Sauli Niinistö kan vara den kandidat även vi stöder i presidentvalet. Att han vill vara kandidat för en valmansförening är också en sådan skiljelinje gentemot Samlingspartiet, som kan tolkas som en handräckning också vänsterut, skriver Tuomioja.

Han gissar att en stor del av SDP:s väljare kommer att ställa sig bakom Niinistö redan i första omgången oberoende av SDP:s kandidatläge.

I förra presidentvalet fick SDP:s kandidat Paavo Lipponen 6,7 procent av rösterna i första omgången, medan Sauli Niinistö fick 37 procent och synbarligen lockade väljare över partigränserna.

Tuomioja säger att han trots tidigare duster haft ett gott samarbete med Niinistö både som utrikesminister och oppositionsledamot.

– De som läst mina dagböcker vet att jag haft mina duster med dåvarande minister Niinistö, vars politiska bakgrund var främmande för mig. När han blev president, råkade jag som utrikesminister direkt i nära samarbete med honom. Det samarbetet förlöpte bra ända från början.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46