Tuomioja motsätter sig krigsövning i Finland: "Skrävlande kraftuppvisning det sista vi behöver"

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) ger ordföranden för riksdagens försvarsutskott Ilkka Kanerva (Saml) en näsbränna för hans önskan om en internationell stor krigsövning i Finland. Kanerva lägger fram sitt förslag i en intervju i Helsingin Sanomat.

– Odling av krigsretorik och en skrävlande kraftuppvisning är det sista Finland nu behöver, skriver Erkki Tuomioja i sin blogg.

Tuomioja tycker inte att det är motiverat att Finland deltar i en övning som ökar den internationella spänningen och har karaktären av en kraftuppvisning i syfte att skrämmas.

Tuomioja är ledamot i riksdagens utrikesutskott. Också utskottets ordförande Matti Vanhanen (C) sade till FNB på lördagen att han inte tycker det vore förnuftigt att ordna stora krigsövningar i Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning