Tuomioja kritisk mot försvarsministern

Utrikesminister Erkki Tuomioja. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

– Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer fastställs i samarbete med republikens president, regering och riksdag, vi ska inte godkänna solospel i centrala säkerhetspolitiska frågor.

Det skriver tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) på sin Facebooksida och riktar sig till försvarsminister Jussi Niinistö (Blå framtid).

Uusi Suomi var först med att berätta om Tuomiojas Facebookinlägg. Tuomioja ondgör sig i inlägget över Jussi Niinistös agerande.

"Försvarsminister Jussi Niinistö har en stor vilja att höja sin blå (svartblå?) profil. Är det inte med en stor militärövning så är det med den åländska demilitariseringen, med att skänka vapen till reservister eller genom att använda sig av den säkerhetskommitté som är underställd honom. Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer fastställs ändå i samarbete med republikens president, regering och riksdag, vi ska inte godkänna solospel i centrala säkerhetspolitiska frågor."

Niinistö har föreslagit att Finland ordnar en stor militärövning av samma typ som övningen Aurora i Sverige. Han har också sagt att förberedelserna för övningen redan har startat. Övningen kunde ordnas tidigast 2020.

Försvarsministern har också ansett att det demilitariserade Åland är en utmaning i ett skärpt säkerhetsläge kring Östersjön.