Tungt besked för basketherrarna: Koponen missar viktiga kvalmatchen

Petteri Koponen får vänta på att göra VM-debut. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Finland jagar VM-kvalpoäng borta i Tjeckien på fredagskvällen och får klara sig utan stjärnan Petteri Koponen. Lauri Markkanen och Sasu Salin spelar.

Det var tänkt att Finland skulle få förstärkning av stjärntrion Markkanen, Koponen och Salin i matchen mot Tjeckien. Nu har trion blivit en duo. Basketlandslaget meddelar att Koponen missar matchen på grund av sjukdom.

Både Markkanen och Salin finns däremot med i chefstränaren Henrik Dettmanns trupp till matchen. Båda spelarna gör debut i VM-kvalet. Markkanen spelar till vardags för Chicago Bulls i NBA och Sasu Salin för spanska Unicaja Malaga.

Unga löftet Mikael Jantunen är också uttagen. Den 18-åriga HBA Märsky-spelaren visade framfötterna i träningsmatcherna mot Estland och lovordades av både tränare och spelare.

[[[[Bädda in: https://twitter.com/basketfinland/status/1012624033609895936/photo/1]]]]

Finland är favorit i matchen. Tidigare i veckan klarnade det att Tjeckien får klara sig utan NBA-spelaren Tomas Satoransky, som tackat nej till landslaget. Lagets andra stjärna Jan Vesely spelar inte heller.

Med två matcher kvar av VM-kvalets första fas ligger Finland trea i gruppen, på samma poäng som tvåan Island och en poäng efter Tjeckien. De tre bästa lagen går vidare till följande fas och poängen följer med. Ett vingklippt Finland förlorade den första kvalmatchen mot Tjeckien med 56–64.

Matchen börjar klockan 19 och sänds på TV2.

Fakta

Finlands trupp mot Tjeckien

Mikko Koivisto, Salon Vilpas

Shawn Huff, ingen klubb

Sasu Salin, Unicaja Malaga (ESP)

Matti Nuutinen, ingen klubb

Roope Ahonen, inten klubb

Mikael Jantunen, HBA-Märsky

Alexander Madsen, ingen klubb

Carl Lindbom, ingen klubb

Lauri Markkanen, Chicago Bulls (NBA)

Juha Nenonen, Salon Vilpas

Jamar Wilson, ingen klubb

Ilari Seppälä, Kataja Basket

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning