Tungt bakslag för Damlejonen: Noora Räty tackar nej till VM

Finland måste klara sig utan Noora Räty i VM i vår. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Finland får klara sig utan stjärnmålvakten Noora Räty i vårens ishockey-VM i Kanada.

Noora Räty har inte deltagit i landslagsverksamheten den här säsongen. På torsdagen meddelade hon att hon inte kommer att ställa upp i vårens VM-turnering i Halifax och Truro i Kanada.

"I januari, innan jag skadade mig på nytt, meddelade jag landslagsledningen att jag inte är tillgänglig för spel i VM i vår med hänvisning till personliga skäl. För mina närmaste har det redan länge varit klart att det här inte är min säsong och att jag har helt andra planer för maj än att spela ishockey", skriver Räty på Instagram.

Det är ett stort bakslag för det finländska landslaget. Räty har varit en av de bärande krafterna i Damlejonen sedan 2007 och hon är en av världens bästa målvakter. Då Finland vann ett sensationellt VM-silver på hemmaplan 2019 agerade Räty levande vägg i de avgörande matcherna mot Kanada och USA.

Den här säsongen har Räty spelat för Kunlun Red Star – ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till då det är ett proffskontrakt och det är få damspelare förunnat att kunna leva på sin hockey.

"Jag vill sätta punkt för alla rykten och spekulationer och berätta det som det är med mina egna ord. Jag valde att inte längre få ekonomiskt stöd av olympiska kommittén förra våren då jag inte alls var säker på vad jag skulle göra den här säsongen och jag inte var redo att förbinda mig till de krav som ställs på en elitidrottare som får ekonomiskt stöd", skriver Räty.

"I somras kan man räkna mina träningspass på en hands fingrar så det är klart att jag inte tränat på tillräckligt hög nivå. Det finns ingen dramatik bakom det här beslutet".

Räty säger att det var ett lätt beslut att ta att tacka nej till VM. Och hon stänger inte dörren för att återvända till Damlejonen nästa säsong då huvudmålet för säsongen är OS i Peking.

"Det har alltid varit en ära för mig att spela i landslaget men under de senaste åren har prioriteringarna ändrats lite för mig och ishockeyn ligger inte längre högst på listan", skriver Räty.

"OS är fortfarande möjligt för mig men det beslutet tar jag senare under våren. Om jag bestämmer mig för att vara med i OS-projektet är jag med till hundra procent".

VM i Kanada avgörs 6–16 maj i Kanada.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning