Tunga fotbollsnationer klara för EM – de här länderna gör Finland sällskap

Nordirland och Nederländerna spelade 0–0 i Belfast. Bild: Peter Morrison/TT-AP

Nu är 16 länder klara för fotbolls-EM. Senast att säkra avancemanget: Nederländerna, Tyskland, Kroatien och Österrike. – Vi är i EM och nu ska vi njuta av det, säger Nederländernas Virgil van Dijk.

Nederländerna spelade 0–0 borta mot Nordirland, vilket räckte för att kunna boka en plats i sommarens fotbollsfest. Men nederländarna kan tacka Steven Davis för att vägen till EM inte blev krångligare. Nordirländaren fick chansen att ge hemmalaget ledningen från elva meter, men hans straff i 32:a minuten var direkt usel och gick högt över ribban.

För Nederländernas herrar blir EM det första stora fotbollsmästerskapet sedan VM-bronset 2014.

– Vi visste att det skulle bli en svår match. Men hur vi än vrider och vänder på det är vi i EM och nu ska vi njuta av det, säger lagkaptenen Virgil van Dijk till nederländsk tv.

"Måste vinna alla matcher"

Barcelonamittfältaren Frenkie de Jong var glad över EM-platsen, men inte över hur det orangeklädda laget spelade i Belfast.

– Jag är jätteglad, men vi borde vunnit i kväll. Men i har inte varit i slutspel på länge och det var vårt mål, så vi ska inte vara för kritiska mot vårt spel i dag. Vi hade hoppats vinna gruppen, men det spelar ju inte så stor roll. I EM måste vi ändå vinna alla matcher, nu får vi se vem vi får möta, säger de Jong till De Telegraaf.

Gruppen toppas av Tyskland, som blev EM-klart efter 4–0 hemma mot Vitryssland. Matthias Ginter och Leon Goretzka inledde lördagskvällens målskytte i Mönchengladbach innan Toni Kroos spädde på med två fullträffar.

Kroatien vände till seger

Hemma i Rijeka hamnade Kroatien i underläge mot Slovakien. Men fjolårets VM-finalist vände till 3–1 i andra halvlek, tack vare mål av Nikola Vlasic, Bruno Petkovic och Ivan Perisic. Wales och Ungern ser ut att göra upp om den andra EM-platsen från gruppen, men skulle det bli oavgjort när lagen möts på tisdag kan Slovakien – som möter Azerbajdzjan hemma – passera.

I grupp G dödade Österrike all dramatik när Nordmakedonien besegrades med 2–1 i Wien. David Alaba och Stefan Lainer nätade före paus och gästerna reducerade först i slutet av matchen. Gruppettan Polen var EM-klar sedan tidigare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning