Tunga återbud inför Sverigekampen

Lotta Harala och de andra häckdamerna möter stora förväntningar i Sverigekampen. Bild: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva

Både Finland och Sverige saknar några stora namn i landskampen i Tammerfors. – Jag tror vi får se överraskningar, säger träningschefen Kari Niemi-Nikkola.

Både Finland och Sverige har drabbats av flera tunga återbud inför landskampen i Tammerfors. Fast Sverige som vanligt är favorit på pappret känns det mera ovisst än på länge. Det är också ett mysterium hur formkurvan ser ut för idrottsutövarna – några var redan inställda på att säsongen är över.

– Jag tror vi kommer att få se överraskningar, säger friidrottsförbundets träningschef Kari Niemi-Nikkola.

– Det är ett faktum att Sverige är favorit, i synnerhet bland damerna. Sverige har mera bredd än vi har, men idrott handlar om utmaningar, och ibland kan det bli glada överraskningar.

Stark trio i häck

Finland drabbades på förhand av en mindre glad överraskning då häckstjärnan Annimari Korte meddelade att hon har en baklårsskada som gör att hon inte kan delta i Sverigekampen. Det lär dock inte inverka på Finlands chanser, för egentligen är det bara en tjuvstart eller en skada som kan stå i vägen för en trippelseger för trion Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Lotta Harala.

– Intressant att se hur Sverige och Finland är starka i olika grenar. Det går tyvärr inte att få mera än 16 poäng i en gren, säger Niemi-Nikkola.

Salminen saknas

Däremot svider det lite mera att Finlands tre bästa trestegshoppare Kristiina Mäkelä, Senni Salminen och Emma Pullola tvingas stå över på grund av skada. En nästan säker trippelseger för Finland ser ut att bli en trippelseger för Sverige i stället. Dessutom är Senni Salminen Finlands statistiketta i längdhopp, så hon saknas definitivt i Tammerfors. Spännande att det är sjukamparen Maria Huntington som enligt statistiken är Finlands bästa längdhoppare i Sverigekampen. Taika Koilahti som vann förra året har haft skadebekymmer och är inte med den här gången.

Löpgrenarna svåra

Finland kommer också att sakna Camilla Richardsson, som vann 3 000 m hinder och var tvåa i 5 000 m förra året. Det var faktiskt så att Finlands damer vann endast tre löpgrenar, 100 m häck, 3 000 m hinder och 4x100 m förra året. Lotta Kemppinen har den snabbaste statistiktiden på 100 m, men bara en hundradel före Sveriges Nikki Anderberg.

Finlands bästa höjdhoppare Ella Junnila är inte heller med. Men det samma gäller Sveriges bästa höjdhoppare Erika Kinsey.

Löpgrenarna blir svåra för Finland, men i hopp- och kastgrenarna ser det lite bättre ut. I damernas slägga kan det bli dubbelseger genom Krista Tervo och Silja Kosonen.

Mystiskt beslut

Myndigheternas ologiska beslut att inte låta svenskarna övernatta i Tammerfors ger förstås Finland en oavsiktlig fördel. Svenskarna måste komma direkt från flygplatsen till stadion, vilket knappast kan ses som en optimal uppladning, och de som eventuellt skulle vilja dubblera måste flyga tillbaka till Sverige, sova några timmars nattsömn, och ta flyget till Finland igen. Antar att exempelvis Sveriges Moa Hjelmer, statistiketta på 200 m och 400 m, avstår från att dubblera av just den orsaken.

Svenska återbud

Av herrarna är det egentligen bara Frantz Krüger som avböjt, men diskusveteranen skulle knappast ha kunnat hindra Daniel Ståhl & Co att ta en trippelseger i diskus. Däremot saknar Sverige några tunga namn, som sprintern Henrik Larsson, medeldistansaren Kalle Berglund, och, framför allt stavhoppsstjärnan Armand Duplantis. Då också stavkollegerna Melker Svärd Jacobsson och Simon Thor står över ser det plötsligt ut att kunna bli en oväntad trippelseger för Finland i stavhopp.

Raitanen kör 5 000 m

Förra året vann Finlands herrar fyra löpsträckor, 110 m häck, 400 m häck, 3 000 m hinder och 4x100 m. Sprintsträckorna kan bli en fight den här gången, Finland med Samuli Samuelsson i spetsen kan till och med ta en trippelseger på 100 m. Medeldistans och längre sträckor blir svåra för Finland. Bara att hoppas på att det blir taktiklopp. Topi Raitanen vann 3 000 m hinder förra året, men väljer att springa 5 000 m i Tammerfors – hans första 5 000-meterslopp sedan 2014. Spännande att se hur det går. Sveriges Suldan Hassan som löpt på 13.18,01 i sommar löper i stället 1 500 m.

– Det viktigaste skulle vara att undvika 6–16-förluster, och vända några av 10–12 och 8–14-kamperna till seger för oss. Ett par trippelsegrar skulle vara bra för lagandan, säger Niemi-Nikkola.

Slägga en stark gren

Det lutar mot trippelseger åtminstone i herrarnas slägga, där trion Henri Liipola, Aaron Kangas, och Aleksi Jaakola var bäst också förra året. Kangas har ju faktiskt slungat resultat som under ett normalt år kunde ha gett honom en medalj i EM eller VM. Hans årsbästa 79.05 skulle ha räckt till silver i VM i Doha. I den traditionella framgångsgrenen herrarnas spjut ser det också ut att bli trippelseger, efter att Sveriges Kim Amb tvingats lämna återbud i sista stund.

Sedan finns det grenar som är helt omöjliga att tippa på förhand, som herrarnas längd, herrarnas tresteg och damernas 100 m.

"Visar samhörighet"

Som en påminnelse får vinnaren i respektive gren sju poäng, tvåan fem poäng, trean fyra poäng, och så vidare. I stafetterna får vinnaren fem poäng och tvåan två poäng. Förra året var Sveriges herrar bättre med poängen 228–181 och damerna med poängen 217,5–192,5.

Men den här gången kanske inte poängen är det viktigaste trots allt. Det var ovisst in i det sista om Sverigekampen kan ordnas alls på grund av covid-19.

– Det visar på ett fint sätt vår samhörighet som folk, att vi vill ordna ett evenemang som det här i år, och det är viktigt för oss att vi får de svenska idrottsutövarna att känna sig välkomna. Det är viktigast i år, säger Niemi-Nikkola.

Finlands lag i Sverigekampen 5–6.9 i Tammerfors

Herrar:

100 m: Viljami Kaasalainen JyväskKU, Samuli Samuelsson IkaalU, Riku Illukka VantSa

200 m: Samuli Samuelsson IkaalU, Roope Saarinen EsboIF, Samuel Purola OulPy

400 m: Tommi Mäkinen HKV, Ilari Ryyppö TampU, Christian Vänttinen NaantLöy

800 m: Joonas Rinne SaarijPu, Ville Lampinen, KU-58 Vantaa, Benjamin Lee HKV

1500 m: Joonas Rinne SaarijPu, Konsta Hämäläinen JoensKa, Niklas Heikkilä KuusUS

5000 m: Topi Raitanen HKV, Samu Mikkonen JoensKa, Eemil Helander JyväskKU

10 000 m: Eero Saleva HKV, Arttu Vattulainen JoensKa, Jarkko Järvenpää TampPy

3000 m hinder: Hannu Granberg LahdA, Wilho Hautala LahdA, Miika Tenhunen NivU

110 m häck: Elmo Lakka JyväskKU, Ilari Manninen JyväskKU, Valtteri Kalliokulju LiedPa

400 m häck: Tuomas Lehtonen LiedPa, Oskari Mörö EsboIF, Jonni Blomqvist BorgåAk

Höjd: Arttu Mattila ÄänekU, Daniel Kosonen TampPy, Samuli Eriksson SalVil

Stav: Mikko Paavola AlajA, Urho Kujanpää TampPy, Johan-Antti Kivilahti HaapajKi

Längd: Kristian Pulli ViipU, Kristian Bäck VasaIS, Roni Ollikainen HKV

Tresteg: Simo Lipsanen LappUM, Tuomas Kaukolahti KU-58 Vantaa, Veikko Nugraha EspTa

Kula: Arttu Kangas KanksLei, Eero Ahola PorinYU, Nico Oksanen TuUL

Diskus: Oskari Perälampi EspTa, Ville Kivioja NokU, Antti Pränni TFEspoo

Slägga: Aaron Kangas KanksLei, Henri Liipola SomE, Aleksi Jaakkola VehmU

Spjut: Lassi Etelätalo JoensKa, Toni Kuusela KuortKu, Antti Ruuskanen ViipU

4×100 m: Viljami Kaasalainen JyväskKU, Samuli Samuelsson IkaalU, Riku Illukka VantSa, Roope Saarinen EsboIF, Samuel Purola OulPy, Oskari Lehtonen NurmijYU

4×400 m: Tommi Mäkinen HKV, Ilari Ryyppö TampU, Tuomas Lehtonen LiedPa, Samuel Purola OulPy, Oskari Mörö EsboIF, Christian Vänttinen NaantLöy

10000 m gång: Aleksi Ojala UrjU, Veli-Matti Partanen LUM, Joni Hava EspTa

3-kamp: Juuso Hassi OrivPo, Petri Ihander KeskiUYU, Tarmo Savola LappVei

Damer:

100 m: Lotta Kemppinen HIFK, Anniina Kortetmaa JyväskKU, Alina Strömberg LarsmoIF

200 m: Anniina Kortetmaa JyväskKU, Lotta Kemppinen HIFK, Milja Thureson TuTo

400 m: Mette Baas VeitsilKV, Amira Chokairy HKV, Milja ThuresonTuTo

800 m: Sara Kuivisto BorgåAk, Viola Westling TuUL, Amira Chokairy HKV

1500 m: Ilona Mononen LahdA, Kaisa Tyni PyhtY, Moona Latvala HKV

5000 m: Annemari Kiekara PudasjU, Johanna Peiponen RovanLa, Janica Rauma TuUL

10 000 m: Johanna Peiponen RovanLa, Annemari Kiekara PudasjU, Laura Manninen KU-58

3000m hinder: Janica Rauma TuUL, Alisa Virtanen JyväskKU, Sofie Lövdahl VasaIS

100m häck: Nooralotta Neziri JyväskKU, Reetta Hurske TampPy, Lotta Harala TampPy

400m häck: Mette Baas VeitsilKV, Martta Rautala ViipU, Aada Aho RaisKu

Höjd: Heta Tuuri LahdA, Sini Lällä JyväskKU, Laura Rautanen VilppVei

Stav: Wilma Murto SalVil, Elina Lampela OulPy, Saga Andersson EsboIF

Längd: Maria Huntington TampPy, Sini Sanaslahti KaipVi, Oona Nieminen JyväskKU

Tresteg: Kira Kytölä EsboIF, Elina Kostiainen VihdVie, Ella Nisula KuivAu

Kula: Senja Mäkitörmä VarpVi, Eveliina Rouvali KuopRei, Helena Leveelahti VirtU

Diskus: Salla Sipponen KeurKi, Sanna Kämäräinen LapinlVe, Helena Leveelahti VirtU

Slägga: Krista Tervo KarhKa, Silja Kosonen SomE, Suvi Koskinen KauhajKa

Spjut: Jatta-Mari Jääskeläinen TuUL, Jenni Kangas LahdA, Julia Valtanen RaumU

4×100 m: Lotta Kemppinen HIFK, Anniina Kortetmaa JyväskKU, Nooralotta Neziri JyväskKU, Alina Strömberg LarsmoIF, Sara Francis KiuruvU

4×400 m: Mette Baas VeitsilKV, Milja Thureson TuTo, Alisa Aalto TampPy, Aada Aho RaisKu, Jeanine Nygård VasaIS, Heidi Salminen JyväskKU

5000 m gång: Anniina Kivimäki LapVi, Elisa Neuvonen LappUM, Tiia Kuikka LappUM

3-kamp: Saga Vanninen TampPy, Janette Hanski KarhU, Laura Lepistö PorinYU

Trekamp avgörs utanför landskampen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning