Tung förlust mot Argentina – Finland får fortsätta jaga OS-plats

Landslagets tränare Joel Banks prisade sin trupp efter förlusten mot Argentina. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Med en seger över Argentina skulle Finlands herrlandslag i volleyboll potentiellt ha kunnat säkra en biljett till OS i Tokyo.

Efter en inledande förlust mot Kina i fredags stod det klart att Finland behövde två segrar för att ha möjlighet för att vinna kvalturneringen där också Argentina och Kanada spelar.

Så blev det inte då Argentina i dag visade sig för starkt och slog Finland med 3-1 i set.

Förhandsfavoriten i turneringen, Argentina, rev loss från Finland omedelbart i början av matchen och det blåvita landslaget kunde inte återhämta sig. Det andra setet ledde Finland med två poäng, men sydamerikanerna kämpade sig förbi.

Slutet på matchen blev jämn då Finland överraskade och tog hem det tredje setet med 25-21. I det fjärde kämpade man med nyfunnen vilja och vägrade ge upp, men även om Finland som bäst ledde med 21-18 lyckades Argentina åter vända setet och tog därmed hem matchen.

– Detta var sommarens bästa match av oss. Självklart ligger fokus på att vi förlorade igen, men vi gjorde det åt ett mycket tufft lag. Vi utmanade dem fint som ett lag, kommenterar landslagstränaren Joel Banks på Volleybollförbundets hemsida.

Finland möter i morgon Kanada i turneringens avslutande match. Turneringssegraren belönas med en biljett till OS i Tokyo, men i och med två förluster har Finland inga teoretiska möjligheter längre och därmed spelas matchen utan större insats.

Jakten om OS-plats fortsätter i januari då landslaget deltar i en åtta nationers turnering i Tyskland.

Finland-Argentina 1-3 (17–25, 18–25, 25–21, 24–26)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning