Kokaintillslag i Hangö hamn – tullen sprängde smugglarliga med hjälp av FBI

Ett av paketen kokain som Tullen beslagtog i samband med tillslaget. Bild: Tullen

Åtta personer misstänks för narkotikabrott och skjutvapenbrott. Det handlar ändå endast om en av förundersökningarna efter en massiv insats i somras då nästan hundra personer greps.

Tullen är klar med en förundersökning av en grupp smugglare som misstänks ha fört in tiotals kilogram narkotika i Finland. Fallet är kopplat till en omfattande internationell insats under våren och sommaren som leddes av USA:s federala polis FBI och som ledde till att nästan hundra personer greps bara i Finland. FBI hade fått tillgång till krypterad kommunikation mellan brottslingarna och överlämnade informationen till bland annat finska myndigheter.

Den aktuella förundersökningen berör åtta personer som misstänks för narkotikabrott och skjutvapenbrott. Personerna misstänks ha smugglat kokain och cannabis.

"I mitten av april avslöjade Tullen ett smugglingsförsök i Hangö hamn. Tullen beslagtog nästan 11 kilogram kokain som hittades i en långtradare", säger utredningsledaren, överinspektör Janne Kallio i Tullens pressmeddelande.

Tullen avslöjade också ytterligare smugglade laster, totalt tiotals kilogram narkotika.

"Drogernas värde i gatuhandeln uppgår till omkring 3,2 miljoner euro", säger Kallio.

I samband med Tullens förundersökning avslöjades också två cannabisodlingar och några tusen euro i kontanter.

Största delen av de misstänkta är finländare som bor i huvudstadsregionen. De är mellan 25 och 48 år gamla.

Förundersökningen som nu blivit klar är bara en del av helheten. Utredningarna som berör övriga misstänkta efter storoperationen i somras fortsätter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning