Tullen hittade masspektrometer - finländsk vd misstänks för brott

En finländare misstänks för brott efter tullen i december 2017 fann en masspektrometer som skulle skickas till Irak. Det är frågan om en atom- och molekylvåg som i militärt syfte kan användas vid framställning av kärnvapen.

Produkten hade inhandlats i USA och därifrån skickades den iväg med Finland som slutdestination. Från Finland skulle den sedan skickas vidare till Irak.

Produkter med dubbla användningsområden behöver inte lov av myndigheterna då de skickas från USA till Finland. Däremot krävs tillstånd för att skicka den till ett land utanför EU. I detta fall Irak.

Nu misstänker man reglementsbrott och en person som är vd och styrelseordförande för ett mindre finskt aktiebolag riskerar åtal.

Tullens förundersökning ligger som grund då Östra Nylands åklagarmyndighet under sommaren ska ta ställning till om åtal ska väckas eller inte.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46