Tullen avslöjade omfattande snussmuggling i Lappland – hela 2 000 kilo

Tullen hittade 334 kilo snus i en paketbil i slutet av februari. Bild: SPT/Tullen

Tre utländska personer misstänks ha smugglat 2 000 kilo snus från Sverige till Finland. Enligt tullen har smugglingen skett i slutet av förra året och i början av detta år.

Tullen har gripit tre utländska personer som misstänks ha smugglat in nästan 2 000 kilo snus från Sverige till Finland. Tullen uppskattar att det sammanlagda beloppet av undandragen punktskatt är cirka 725 000 euro.

Enligt tullen har smugglingen skett i slutet av förra året och i början av detta år. I slutet av februari stoppade tullen en skåpbil som en av de misstänkta körde in i norra Finland från Sverige, och beslagtog 334 kilo snus. Efter det hittade tullen mer insmugglat snus i samband med en husrannsakan i huvudstadsregionen. Enligt tullens uppskattning hade de misstänkta hunnit smuggla in och sälja 1 360 kilo snus innan de åkte fast.

Två av de misstänkta bor i huvudstadsregionen och en utomlands. Två av dem är fortfarande häktade. Tullen har undersökt fallet som grovt skattebedrägeri och smuggling. Förundersökningen är klar och fallet har gått vidare till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning