Tullen avslöjade omfattande snussmuggling – 1 300 kilo snus smugglades mellan Sverige och Finland

Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT

Tre män misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling. Polisen beslagtog även nästan 4 kilo cannabis av en av de misstänkta.

Tullen har avslöjat ett omfattande smugglingsfall där cirka 1 300 kilo snus misstänks ha förts in olagligt från Sverige till Finland.

I höstas beslagtog tullen två partier på drygt 300 kilo snus, berättar utredningsledaren Pekka Jauhola.

Utöver det beslagtagna snuset utredde Tullen också fem tidigare fall av snussmuggling där sammanlagt 680 kilo snus förts in i landet. Snuset hade huvudsakligen sålts vidare i huvudstadsregionen.

De misstänkta är i 30-årsåldern. Två bor i huvudstadsregionen och den tredje i norra Finland, säger Jauhola.

Han berättar att snuset smugglades till Finland med skåpbil.

– Vid den västra landsgränsen är det mycket snusfall, eftersom folk hämtar snus från Haparanda. De lagliga mängderna överskrids ofta, men i sin storleksklass är det här exceptionellt, speciellt beslagen. Så här stora beslag förekommer inte varje år.

Nästan fyra kilo cannabis

Förutom snuset beslagtog tullen nästan fyra kilo cannabis i haschform av en av de misstänkta snussmugglarna. Partiet skulle ha varit värt uppskattningsvis 60 000 euro i gatuhandeln.

Narkotikan smugglades över gränsen i en resväska, berättar Jauhola.

Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott och en person är häktad.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00