Tullen avslöjade omfattande marijuanaförsändelser – sammanlagda gatuvärdet över tre miljoner

Tullen har avslöjat två olika brottshärvor där marijuana skickats till Finland från Spanien. Bild: Tullen

Försändelserna har kommit från Spanien och alltid varit packade på samma vis, vilket enligt Tullen tyder på att gärningsmännen är desamma.

Tullen har undersökt en samling narkotikabrott där marijuana, det vill säga en slags cannabis, har skickats till Finland i expressfraktförsändelser från Spanien.

Försändelser har kommit i åtta omgångar under 2019 och mängden marijuana var totalt omkring 50 kilogram. Alla försändelser var packade på samma vis, vilket enligt Tullen tyder på att gärningsmännen har varit desamma. Försändelserna var adresserade till olika privatpersoner i Finland.

Omkring 43 kilo av marijuanan har distribuerats vidare, och gatuvärdet för denna mängd uppgår till omkring 870 000 euro. Under förundersökningen av ärendet har sex finländska medborgare i 30–40-årsåldern varit gripna och häktade. Tullens förundersökning av brottshelheten är nu slutförd.

Liknande härva till åtalsprövning

Samtidigt har en annan härva av liknande narkotikabrott undersökts. I detta fall handlar det om 18 försändelser mellan november 2019 och mars 2020.

Denna brottshelhet har övergått till åtalsprövning och brottsrubriceringen är grova narkotikabrott. De 18 försändelserna innehöll sammanlagt 157 kilogram marijuana och även de kom från Spanien. Försändelserna var i dessa fall adresserade både till de misstänkta och till utomstående personer. Några av försändelserna hade adresserats till Airbnb-bostäder.

Omkring 130 kilogram av marijuanan i denna brottshelhet har distribuerats vidare och gatuvärdet för denna mängd beräknas vara drygt 2,3 miljoner euro.

Två danskar födda på 1990-talet är misstänkta i denna härva. De misstänkta har rest till Finland för att ta emot narkotikaförsändelser åtminstone i Lahtis, Kotka och Vastila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning