Tullchefen tillbaka i tjänst

Bild: Vesa Moilanen

Det fanns ingen grund för att avhålla Tullens generaldirektör Antti Hartikainen från tjänst. Det meddelar Finansministeriet.

I slutet av januari inledde Finansministeriet en utredning av Harikainen. Detta sedan man fått information från polisen om brottsmisstankar som gäller kränkning av kommunikationshemlighet och brott mot tjänsteplikten inom Tullen.

Utredningen kretsar kring ett e-postmeddelande som Hartikainen av misstag skickade till en anställd. Hartikainen bad mottagaren förstöra meddelandet utan att vidarebefordra det, men personen ska ha skickat information om innehållet i meddelandet till en tredje anställd på Tullen.

Generaldirektören misstänks ha skaffat information om denna korrespondens.

Hartikainen är misstänkt för kränkning av kommunikationshemlighet och brott mot tjänsteplikten.

Polisen: Svaga bevis

Utredningen av misstankarna mot Hartikainen fortsätter fortfarande. Utredningsledaren Jukkapekka Risu säger att fallet går till åtalsprövning inom ett par veckor.

Risu säger att den tekniska bevisföringen i fallet står på svag grund, men fallet är samhälleligt relevant och det är viktigt att åklagaren bedömer bevisen.

Det är inte första gången Hartikainen misstänks för att ha handlat felaktigt. Hartikainen har tidigare varit misstänkt för att ha ordnat jobb åt sin fru på Tullen. Efter utredningen i fjol fick han en allvarlig anmärkning av dåvarande inrikesminister Päivi Räsänen (KD) men fick återvända till sin generaldirektörstjänst i juni. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning