Tukes: Skumsläckaren det bästa redskapet för snabb släckning av små bränder

Bränder i kaffekokare släcks bäst med skumsläckare, konstaterar Tukes. Bild: Mostphotos

Skumsläckaren har den bästa släckningseffekten av sju olika släckningsredskap som Säkerhets- och kemikalieverket testat.

En skumsläckare på två liter är den effektivaste startsläckningsutrustningen för små bränder i hemmet, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Tukes har testat sju olika släckningsredskap på bränder i kaffekokare, matolja och vedhögar.

Redskapen som testades var en skumsläckare på två liter, en pulversläckare på två kilo, tre mindre släckare, en brandfilt och en kastrull med vatten.

Skumsläckaren och pulversläckaren var de effektivaste redskapen, men Tukes påpekar att pulvret från pulversläckaren sprids ut i omgivningen och kan leda till fel särskilt i elektroniska apparater. I testet användes inte pulversläckaren på branden i matolja eftersom det pulveraktiga släckningsmedlet endast kan släcka oljebränder tillfälligt.

I likhet med skumsläckaren släckte brandfilten och en av de tre små släckarna, Jalo Phoenix, alla tre bränder.

Utifrån testresultatet rekommenderar Tukes skumsläckare för uppvärmda inomhusutrymmen medan pulversläckare lämpar sig för utrymmen där det finns risk för nedkylning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning