Tufft motstånd mot ny sjukförsäkringslag i USA

Talman Paul Ryan håller upp den nya sjukförsäkringslagen på en presskonferens i går. Bild: Chip Somodevilla

Mycket står på spel när Republikanerna, med stöd av president Donald Trump, ska försöka få igenom sin alternativa sjukförsäkringslag i kongressen. Skrivningen är alltför lik Obamacare, anser kritiska partikamrater.

Kongressen ska börja debattera lagförslaget på onsdagen och det republikanska styret har siktet inställt på en omröstning redan nästa vecka. Sent på tisdagen tog både Trump och vicepresident Mike Pence emot kongressledamöter i Vita huset för strategisnack och för att lyssna på synpunkter.

Anonyma källor som deltog i mötena uppger för nyhetskanalen CNN att Trump varnade sina partikamrater för ett "blodbad" i mellanårsvalet 2018 om man inte lyckas riva upp och ersätta företrädaren Barack Obamas sjukförsäkringsreform. Republikanerna har kritiserat lagen alltsedan den infördes 2010.

För likt

Men flera kongressledamöter på högerkanten tycker att det nya förslag som partiet lagt fram överger konservativa skatteprinciper. De skattelättnader som ska ges till amerikaner som köper sin egen försäkring påminner alltför mycket om de statliga subventioner som finns i Obamas "Affordable Care Act", resonerar de.

Kongressens talman Paul Ryan, en av de drivande krafterna bakom det nya förslaget, är ändå optimistisk om att få ihop de 218 röster som krävs.

– Att göra stora saker är aldrig lätt. . . men Obamacare-mardrömmen håller på att ta slut, sade han vid en presskonferens enligt tidningen The New York Times.

Frågan är hur säker han kan vara. Både den tongivande republikanske senatorn Rand Paul och kongressmannen Jim Jordan från Ohio planerar att lägga fram alternativa förslag i sina kammare, skrivningar som enbart river upp Obamacare och inte ersätter den med något annat.

Stressar igenom?

Samtidigt får Republikanerna kritik för att de stressar igenom det nya lagförslaget, kallat "The American Health Care Act", utan att ens försöka jämka ihop sig med några ur Demokraterna – som av partiskäl är starkt kritiska till skrivningen. Precis så gjorde Demokraterna 2009 och 2010 för att få igenom Obamacare.

I Republikanernas nya förslag finns två populära delar av Obamacare kvar, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter som redan har en diagnos. Men lagförslaget tar bort beskattningarna av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Och expansionen av det statliga programmet Medicaid, som är riktat mot låginkomsttagare, ska upphöra 2020. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03