Tufft EM-kval väntar – Finland i lägsta korgen i lottningen

Bosnien-Hercegovina var för svårt i det förra EM-kvalet. Nu står de finländska handbollsherrarna inför en ny tuff uppgift då följande kvalfas inleds i november. Bild: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Finlands herrlandslag i handboll står inför en mycket tuff uppgift då laget i höst ska fortsätta jaga en EM-plats. Finland finns i den lägsta korgen inför lottningen i mitten av juni.

EM-slutspelet 2020 var länge det stora målet för handbollslandslaget. Landslagstränaren Kaj Kekki satsade allt på ett kort och lät resultat i träningsmatcher och andra kvalmatcher lida genom att köra in saker i lagets spel som skulle gynna laget i EM-kvalet.

Det blev platt fall för landslaget som slutade sist i kvalgruppen efter sex förluster på lika många matcher.

Under Ola Lindgrens ledning tar laget nu sikte på EM-slutspelet 2022 men vägen till mästerskapsturneringen som spelas i Ungern och Slovakien ser minst sagt utmanande ut.

Europeiska handbollförbundet EHF presenterade på tisdagen seedningskorgarna inför lottningen för kvalet. Kvalgrupperna lottas i Wien i mitten av juni och Finland finns i den lägsta korgen. Det betyder att de finländska herrarna ställs mot tre lag som är högre rankade än man själva i kvalet.

Finland tog sig till EM-kvalets gruppspelsfas genom att slå Georgien i ett dubbelmöte i januari. I bortamatchen i Tblisi spelade lagen oavgjort 24–24 medan hemmamatchen i Riihimäki slutade i brakseger med 37–21.

I VM-kvalet tidigare i januari lyckades Finland inte ta sig vidare från sin kvalgrupp. Finland slutade trea efter Israel och Grekland som nu finns i samma seedningskorg som Finland inför EM-kvalet. Cypern som slutade jumbo i VM-kvalgruppen tog sig inte vidare från förkvalet då laget förlorade stort i båda matcherna mot Belgien.

Sverige, Norge, Danmark och Island finns i den första seedningskorgen i lottningen.

EM-slutspelet för herrar 2022 i Ungern och Slovakien.

Kvalgrupperna lottas den 16 juni i Wien.

Korg 1:

Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Slovenien, Tjeckien, Island.

Korg 2:

Österrike, Vitryssland, Portugal, Nordmakedonien, Serbien, Ryssland, Montenegro, Nederländerna.

Korg 3:

Schweiz, Litauen, Rumänien, Bosnien-Hercegovina, Ukraina, Lettland, Polen, Belgien.

Korg 4:

Finland, Italien, Turkiet, Israel, Estland, Grekland, Kosovo, Färöarna.

Värdnationerna Ungern och Slovakien är direktkvalificerade för EM precis som regerande mästarna Spanien och silverlaget Kroatien.

Ett lag från varje korg lottas in i åtta kvalgrupper. Först lottas lagen i korg tre, sedan lagen i korg två, efter det lagen i korg ett. Då korg fyra lottas inleder man med att lotta in Kosovo i en grupp där Serbien inte spelar.

Kvalet spelas enligt en dubbelserie där lagen möts hemma och borta.

De 32 lagen gör upp om 20 EM-platser. Gruppettorna och -tvåorna samt de fyra bästa grupptreorna avancerar till EM-slutspelet. Grupptreornas inbördes rankning räknas ut enligt hur de spelat i matcherna mot sina respektive gruppettor- och tvåor medan matcherna mot gruppfyrorna inte räknas med i jämförelsen.

Kvalmatcherna spelas november 2020–maj 2021.

Matchdag 1: 4–5 november 2020.

Matchdag 2: 7–8 november 2020.

Matchdag 3: 10–11 mars 2021.

Matchdag 4: 13–14 mars 2021.

Matchdag 5: 28–29 april 2021.

Matchdag 6: 2 maj 2021.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning