Tuffa veckor väntar VM-guldhjälten Kevin Lankinen: "Ska bevisa att jag är värd chans i NHL"

Kevin Lankinen åker över till Chicago för att försöka ta en plats i NHL i början av september. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Kevin Lankinen fick bekräftelsen under VM i våras. Hans talang räcker hur långt som helst. När han åker tillbaka till USA är det ändå upp till bevis.

Hela nationens "Mörkö-Marko" Anttila och guldtränaren Jukka Jalonen fick troligen flest rubriker efter Lejonens osannolika VM-turnering i Slovakien. Precis bakom i popularitet låg Kevin Lankinen.

Målvakten stod för en rad strålande insatser. Under finalhelgen släppte han in ett av sjuttiosex skott mot Ryssland och Kanada.

– Det är det största som jag har åstadkommit, säger Lankinen.

View this post on Instagram

IHANAA LEIJONAT!!!! #iihfworlds

A post shared by Kevin Lankinen (@kevinlankinen) on

Nu har det gått tre månader sedan guldfesten startade i Finland. VM-guldet finns fortfarande kvar som ett kärt minne för Lankinen.

– Lagandan som vi hade... Alla litade på varandra och då är det lätt att vara en del av laget. Vi har träffats i sommar och målet är att få till en större träff nästa sommar med alla som var med.

Förutom guldet, vad är det viktigaste som du själv tog med dig från VM?

– Jag fick en bekräftelse på att min talang räcker hur långt som helst. Jag spelade bra i tuffa matcher mot världsstjärnor kväll efter kväll och vi vann dessutom. Jag fick massor med självförtroende.

Tuff konkurrens

Det självförtroendet behövs. Nu landar han i vardagen.

I början av september åker han tillbaka till Chicago för att göra ett nytt försök att knipa en NHL-plats. Förra säsongen fick ett guldkantat slut, men vägen dit var snårig.

Det blev ingen NHL-debut i Blackhawks. I stället slet Lankinen på den nordamerikanska ishockeyns bakgård AHL och ECHL.

– Nu är jag väldigt taggad på att åka dit igen och bevisa att jag är värd chansen i NHL. Det blir en tuff kamp för att ta en av de två platserna, men jag gör mitt bästa.

Konkurrensen är hård. Tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Corey Crawford har varit skadedrabbad, men finns kvar i Blackhawks. I juli värvade klubben dessutom Robin Lehner. Svensken gjorde en utmärkt fjolårssäsong i New York Islanders.

– Jag har lärt mig att inte spekulera för mycket. Jag ska visa vad jag kan. Då kommer också belöningen. Ovissheten hör till målvaktspositionen, säger Lankinen.

Under ishockey-VM i våras gjorde Kevin Lankinen flera suveräna insatser mellan stolparna. Han var en stor anledning till att Finland tog VM-guld. Bild: Pasi Mennander/Ishockeyförbundet

"Tränat massor"

Förra sommaren skrev Lankinen på ett tvåårigt kontrakt med Chicago. Han lärde sig mycket under säsongen och nu är han ännu bättre förberedd för det som väntar.

– Jag har tränat massor och verkligen satsat allt på att bli bättre.

Precis som många andra spelare poängterar Lankinen hur viktig snabbheten är.

– I NHL går det så snabbt att man måste röra sig kvickare än någonsin. NHL-hockeyn är också mer fysisk och det blir mer trafik runt kassen, men jag har varit i Nordamerika ett år och vant mig vid det.

NHL-säsongen startar i början av oktober. Lankinen har några veckor på sig att imponera på Chicagos tränare.

– Träningslägret är intensivt. Coachen vill se vilka som är i bra form. Man måste ha gjort jobbet under sommaren och jag känner att jag har gjort det.

"Coolt att läsa"

Förutom träningen har Lankinen också hunnit dra efter andan. Säsongen blev lång och VM-succén har skapat ett större sug runt honom.

– Jag har också hunnit njuta av att vara hemma. Det är väldigt skönt att ladda batterierna här när jag var borta hela vintern. Jag har förstått hur viktigt Finland är för mig.

Läsning är ett sätt koppla av för Lankinen. Det vet hela Finland efter att Lankinens intresse för läsning blev omskrivet under och efter VM. Hanya Yanagiharas bok Ett litet liv blev en bästsäljare när det kom fram att Lankinen läser den.

I augusti skapade Lankinen en grupp på Facebook (Lankisen lukupiiri). Där kommer han bland annat att välja ut böcker som intresserar honom och som medlemmarna kan diskutera.

– Under VM blev jag förvånad att det blev en stor nyhet att jag läser böcker, men det är kul att folk inser att det finns idrottare som läser. Nu vill vi bara föra ordet vidareoch säga att det är coolt att läsa.

– Böcker får mig att tänka på annat än hockeyn. I gruppen kommer jag att ge några tips på vad som har hjälpt mig.

Vad läser du nu?

– Det avslöjar jag på Facebook snart. Jag gillar boken. Jag har läst flera böcker i sommar.

Ålder: 24 år.

Född i: Helsingfors.

Position: Målvakt.

Klubblag: Tillhör Chicago Blackhawks organisation. Spelade i fjol för AHL-laget Rockford IceHogs och ECHL-laget Indy Fuel.

Finländska klubbar: Kiekko-Vantaa, Jokerit, HIFK.

Meriter: VM-guld 2019, FM-silver 2016, FM-brons 2018.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning