Tuffa veckor för regerande mästaren

Ella-Rosa Huusko lyckades inte göra ligasäsongens elfte mål mot Åland United. Bild: Tommi Willberg

Grundserien närmar sig sitt slut och tabelltoppen i damligan är precis så jämn som man på förhand förväntat sig. Regerande mästaren Honka ligger efter i tätstriden och får dessutom snart göra sig redo för Europaspel.

FC Honka-Åland United 0–1 (0–1)

Esboklubben FC Honkas mål att upprepa fjolårsbragden och ta en ny inhemsk ligatitel fick sig en smäll då Åland United stal seriepoängen från Hagalund i helgens toppmöte. Signy Aarna fick pannan på ett snyggt inlägg av Jenny Danielsson och blev matchvinnare efter att ålänningarnas storspelande målvakt Anna Tamminen lyckades hålla nollan.

– Vi förväntade oss en målfattig match och det var precis det vi fick. I andra halvlek var vi bättre och fick anfall mycket. Men det är målen som räknas och vi lyckades inte, säger Ella-Rosa Huusko som med sina tio fullträffar är Honkas bästa målskytt.

I och med förlusten trillade Honka ner till en fjärdeplats i tabellen där HJK ryckte ifrån genom en 2–1-seger över JyPK. När några omgångar återstår av den egentliga grundserien (efter grundserien delas lagen upp i en högre och nedre slutserie) är läget spännande i tabelltopp.

– Det ger extra spänning när ligan är så här jämn. Hoppas det lockar mer publik, säger Huusko.

Europaspel

Trots poängtappet menar Huusko att Honkas säsong hittills varit lyckad – bortsett från några floppmatcher.

– När man ser på helheten så har säsongen varit bra. Några djupdykningar har det blivit, men sådana blir det för alla lag. Det som avgör är hur korta de mörka stunderna är.

Honka är ligans effektivaste lag i offensiven, bland annat tack vare Huuskos fullträffar.

– Jag är en boxspelare som gör målen från straffområdet. Det har mycket med passningarna att göra. Jag måste bara vara på rätt ställe vid rätt tid och få foten på bollen.

Näst för Honka är två matcher inom loppet av några dagar i och med att laget ännu är med i finska cupen. Och kort därpå blir det Champions League-kval i Lettland där Honka möter värdlaget Gintra-Universitetas, FC NSA Sofia från Bulgarien och färöiska EBS/Skála.

– Vi har jobbat hårt hela vintern för att orka med matcherna. Laget är i form och vi har bredd på bänken, säger Huusko.

Motståndarna i CL-kvalet är av det exotiska slaget.

– Ärligt sagt så vet jag inget om dem. Men lagledningen har scoutat dem. Vårt mål är givetvis att avancera, säger Huusko.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning