Finland möter OS- och VM-segraren i EM-kvalet – "De här matcherna gör oss bättre på sikt"

Kan Finland sätta stopp för Mikkel Hansens jubel då EM-kvalet kör i gång i höst. Bild: Martin Meissner / AP Photo

Finland hade som vanligt inte turen på sin sida då kvalgrupperna inför handbolls-EM 2022 lottades på tisdag. Finland ställs mot tre lag som spelade EM-slutspel i januari – bland dem regerande OS- och VM-segrarna Danmark.

Då man som Finland återfinns i den lägsta seedningskorgen finns det inga lätta motståndare i ett kval. Det har handbollslandslagen fått erfara upprepade gånger de senaste åren. Då grupperna inför EM 2022 lottades blev resultatet att Finland ställs mot tre mycket tuffa motståndare och vägen till EM känns både lång, krokig och tung.

– Vi måste vara realister och minnas att Finland fick noll poäng i senaste EM-kval. Vi får ta ett steg i taget. Vi har förlorat viktiga förberedande dagar på grund av coronapandemin men situationen är vad den är, säger landslagstränaren Ola Lindgren i Handbollförbundets pressmeddelande.

Finlands herrlandslag i handboll ställs mot de regerande världsmästarna Danmark då kvalet inför EM-turneringen i Ungern och Slovakien 2022 kör i gång i höst. De övriga lagen i gruppen är Nordmakedonien och Schweiz.

Det betyder att Nico Rönnberg, Teemu Tamminen & Co ställs mot bland annat superstjärnan Mikkel Hansen som utsetts till världens bästa spelare 2011, 2015 och 2018.

Finland inleder kvalet på hemmaplan mot just Danmark. Matchen spelas enligt de nuvarande planerna i november.

Finland fanns i den lägsta seedningskorgen inför lottningen och möter Danmark från första korgen, Nordmakedonien från den andra korgen och Schweiz från den tredje.

– Det är en tuff lottning för oss. Schweiz var med i mästerskapen senast, Nordmakedonien är vanligtvis också med i mästerskap och alla känner till danskarnas nivå. Det är säkert en bra erfarenhet för oss att få möta så här tuffa motståndare, säger Lindgren.

– Det handlar om vår utveckling. Vi måste lära oss av de här matcherna och få erfarenhet av tuffa drabbningar. Jag tror det här kommer att bli ett kul kval och det ska bli intressant att se hur vi klarar av oss att mäta oss med de här topplagen.

Nordmakedonien slutade på 15:e plats i VM 2019 då Danmark vann guld. Schweiz deltog – precis som både Danmark och Nordmakedonien – i EM tidigare i år. Schweizarna förlorade klart mot Sverige och knappt mot Slovenien medan det blev storseger över Polen.

– Det är matcher av den här kalibern som gör oss bättre på sikt, säger Lindgren.

Förutom Mikkel Hansen kommer den finländska handbollspubliken att få njuta av bland annat makedoniska superstjärnan, storskytten Kiril Lazarov och schweiziska kanonen Andy Schmid.

Gruppindelningen i EM-kvalet i handboll inför mästerskapet 2022.

Group 1: Frankrike, Serbien, Belgien, Grekland.

Group 2: Tyskland, Österrike, Bosnien-Hercegovina, Estland.

Group 3: Tjeckien, Ryssland, Ukraina, Färöarna.

Group 4: Island, Portugal, Litauen, Israel.

Group 5: Slovenien, Nederländerna, Polen, Turkiet.

Group 6: Norge, Vitryssland, Lettland, Italien.

Group 7: Danmark, Nordmakedonien, Schweiz, Finland.

Group 8: Sverige, Montenegro, Rumänien, Kosovo.

De 32 lagen gör upp om 20 EM-platser. Gruppettorna och -tvåorna samt de fyra bästa grupptreorna avancerar till EM-slutspelet. Grupptreornas inbördes rankning räknas ut enligt hur de spelat i matcherna mot sina respektive gruppettor- och tvåor medan matcherna mot gruppfyrorna inte räknas med i jämförelsen.

Värdnationerna Ungern och Slovakien är direktkvalificerade för EM precis som regerande mästarna Spanien och silverlaget Kroatien.

Kvalmatcherna spelas november 2020–maj 2021.

Matchdag 1: 4–5 november 2020.

Matchdag 2: 7–8 november 2020.

Matchdag 3: 10–11 mars 2021.

Matchdag 4: 13–14 mars 2021.

Matchdag 5: 28–29 april 2021.

Matchdag 6: 2 maj 2021.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning