Tuffa krav för svenskarna inför GP-tävlingen i Kuortane

Kim Amb. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Helgens friidrottstävling i Kuortane präglas av tuffa restriktioner.För svensktrion Daniel Ståhl, Kim Amb och Simon Pettersson krävs både munskydd och coronatest för att ta sig in i landet. – Det är klart meckigt, det är inte bara att åka dit och tävla, säger Kim Amb till Dagens Nyheter.

Svenskar som reser in i Finland ska enligt landets restriktioner sättas i karantän i 14 dagar, men de svenska friidrottarna har fått dispens inför tävlingen i Kuortane på lördag.

– Jag har precis tagit ett coronatest, det behöver jag visa upp. Jag behöver också ett läkarintyg på att jag är frisk och ett arbetsintyg som visar vad jag ska göra i Finland. Det är en del som krävs, man kan inte åka dit på en nöjesresa, utan ska ha ett tydligt uppdrag, säger Kim Amb till DN.

Amb som är i högform efter att ha slagit till med nytt personbästa (86,49 meter) i förra helgens tävling i tyska Zweibrücken, har svårt att tro att han har något virus i kroppen.

– Jag har inte fått svar på testet än, men jag tror inte att det ska vara några problem. Jag misstänker att jag inte kan ha corona om jag bara för ett par dagar sedan gjorde mitt livs bästa tävling, säger han.

Vésteinn Hafsteinsson, tränare till Daniel Ståhl och Simon Pettersson, skriver i ett sms till TT att de båda diskuskastarna genomfört sina tester inför resan.

Finlands hårda restriktioner har lett till frågetecken inför Sverigekampen som ska arrangeras i Tammerfors 5-6 september. Ländernas regeringar diskuterar en lösning och beslut väntas komma efter det finländska friidrottsförbundets styrelsemöte 7 augusti.

Daniel Ståhl har testats för covid-19 inför resan till Finland. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning