Tua Forsström vill dra sitt strå till Akademistacken – "Känns som en stor sak att få vara med"

Tua Forsström har alltid sett Svenska Akademien i ett rosa skimmer. Bild: SPT/Niklas Sandström

Tua Forsström är en svår person att nå på eftermiddagen den 12 februari. För några timmar sedan har det blivit offentligt att den finlandssvenska lyrikern och författaren har blivit invald på Svenska Akademiens 18:e stol.

Tua Forsström är den första finlandssvensken sedan 1800-talet som sitter i Akademien, och den första finlandssvenska kvinnan. Att det skulle bli en kvinna var inte konstigt, 12 av de 18 stolarna innehas för tillfället av män.

Att det blev en finlandssvensk var kanske överraskande, men på tiden, tycker många. Forsström själv säger att hon också tänkt tanken att en finlandssvensk i Akademien vore fint.

– Och nu plötsligt är det så! Det här är förverkligandet av en gammal dröm som många av oss i Svenskfinland haft.

Speciellt fint tror Forsström att det känns för finlandssvenska författare och språkvetare. Hon tror att många, tillsammans med henne själv, har haft en längtan att på ett naturligt sätt ingå i det svenska språkområdet.

– Jag tycker det är en generös gest av Svenska Akademien och en bekräftelse att de ser oss finlandssvenskar som tillhöriga.

Lätt att svara ja – i det här skedet

Forsström som nyligen fick frågan att sitta med i Akademien säger att hon hittills bara tackat ja, något mer vet hon inte. Men överväldigad, det är hon.

– Ända sedan jag var liten flicka har jag älskat litteratur, språk och grammatik, alltså allt som Svenska Akademien stöder med sitt arbete. Nästan hela mitt liv har jag tänkt att de gör så underbart jobb och har ett så fantastiskt bibliotek. Och de får arbeta med språk och litteratur! Det känns som en stor sak att få vara med.

Tua Forsström säger att det viktigaste för henne är att inte komma in i Akademien med förutfattade meningar. Bild: SPT/Niklas Sandström

Att Forsström fick frågan först nu är vitalt, hade den kommit tidigare hade beslutet varit svårare att fatta. Nu kände hon att det var naturligt att tacka ja.

– Jag har upplevt att allt börjar ljusna efter det svåra året med all misär och alla problem. Det verkar som att Akademien gjort en självrannsakan och att de kommunicerat öppnare utåt. Efter stadgekommentaren och de tre nya ledamöterna som valdes in i december fick jag en känsla av att man är på väg framåt och kan se på framtiden med förtröstan.

Forsström säger att det måste finnas en gräns på hur länge man ska gå runt och älta och fundera på de gångna skandalerna.

Hon ser det som en stor fördel att komma utifrån och inte egentligen ha någon koll på vem som är i luven på vem.

– Det enda riktiga jag kan göra är att gå in där oskyldig som en brud och komma ihåg att jag inte har något med dessa inre konflikter att skaffa. Jag tror inte det är produktivt för mig att fundera på eldlinjer eller notera vilka som är mot vilka. Jag går dit som en elev på första skoldagen utan att ha några färdiga uppfattningar om något.

Hon säger också att det är ett återuppbyggnadsarbete som Svenska Akademien nu måste företa. Det är ett arbete hon är glad att få vara med om.

– Kan jag vara med och dra ens ett strå till stacken är jag nöjd.

Ålder: 71.

Vem: Lyriker och författare.

Aktuell med: Invald som ledamot i Svenska Akademien.

Läser just nu: Virginia Wolff, Mot fyren. “Det är tredje gången jag läser den, den är så underbar. Jag läser den på nya sätt varje gång.”

På fritiden: Läser, lyssnar på musik och är ute i naturen.

Passion: Att rada ved “Jag älskar att ha med ved att göra. Vedklabbar doftar så gott och är så härliga att hantera.”

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning