Tua Forsström tilldelas Ferlinpriset

Tua Forsström prisas av Nils Ferlinsällskapet. Arkivbild. Bild: Markku Ulander / TT

Poeten Tua Forsström tilldelas årets Ferlinpris. Forsström föddes 1947 och är mest känd som lyriker även om hon också har skrivit bland annat dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare.

Nils Ferlinsällskapets motivering: "Tua Forsström får 2019 års Ferlinpris för att med värme och skärpa ha fört vidare den enastående tradition som visar att svensk lyrik fortfarande har två hemländer".

Hennes tolfte och senaste diktsamling Anteckningar kom 2018 och handlar om sorg, något som hon även skrivit om tidigare. I februari i år blev det klart att Tua Forsström ersätter Katarina Frostenson på stol nummer 18 i Svenska Akademien.

Nils Ferlinsällskapet delar även ut ett trubadurpris, i år tilldelas det till Tommy Körberg. Priserna delas ut 24 oktober.

Läs också: Tua Forsström i HBL-intervju: Sorgen är något cykliskt

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning