Tua Forsström Nobeltippad

Nobelkandidat? Tua Forsström är en av Finlands mest översatta och prisade poeter, bland annat belönades hon med Nordiska rådets litteraturpris 1998 för diktsamlingen Efter att ha tillbringat en natt bland hästar.Bild: Mao Lindholm

En finlandssvensk poet som vinnare av Nobelpriset i litteratur? Inte helt omöjligt enligt spelbolaget Unibet som menar att bara 23 författare har större chans än Tua Forsström att få litteraturvärldens finaste utmärkelse.

Unibet betalar 41 gånger insatsen till den som spelar på Forsström, samma odds har för övrigt också den finska poeten Sirkka Turkka.

– Nämen herregud. Det är djupt överraskande, det är det. Men roligt också, säger Forsström då HBL får tag i henne.

Listan toppas av namn som länge förekommit i spekulationerna. Japanen Haruki Murakami, den syriska poeten Adonis samt amerikanerna Philip Roth och Joyce Carol Oates. Konkurrenten Ladbrokes har i stort sett samma favoriter, men listar över huvud taget inte Forsström eller Turkka. Däremot finns det flera välkända och tunga namn som Ladbrokes, relativt sett, ger sämre utsikter att få resa till Stockholm den 10 december. Hit hör bland andra Bob Dylan, Les Murray, Karl Ove Knausgård, Cormac McCarthy och Margaret Atwood.

Spelbolagens litteraturkunskap kan säkert tas med en nypa salt. För ett par år sedan visade Dagens Nyheter i en artikel att också ganska små insatser på okända författare kan få deras odds att sjunka kraftigt – inte för att kandidaten nödvändigtvis blivit en mer sannolik vinnare utan för att spelbolagen kontinuerligt garderar sig mot större förluster genom att göra populära spelobjekt mindre attraktiva och lukrativa. Att oddsen på en viss kandidat är låga kan alltså handla mer om matematik än om litteratur.

Ändå är det ett faktum att spelbolagen påfallande ofta lyckats identifiera vinnaren på förhand – senast i fjol då deras favorit Svetlana Aleksijevitj ropades ut i Börssalen i Stockholm. Detta kan däremot ses som en konsekvens av att spelarna som kollektiv faktiskt verkar vara ganska initierade.

Att göra några större spaningsinsatser för att avslöja årets pristagare är knappast ändå meningsfullt, eftersom spelbolagen inte tillåter vadslagning om annat än fickpengar när det handlar om just Nobelpriset.

"Tillhör världseliten"

Men hur kommer det sig att Tua Forsström över huvud taget klättrat in på Unibets lista? Själv tror hon att anledningen kan vara att hon översatts flitigt, till engelska och andra stora språk.

– Något annat klokt kan jag inte komma att tänka på, säger hon och tillägger att hon är tacksam över att det finns poesiöversättare som arbetar i stort sett gratis, på eget initiativ och av ren passion.

Också litteraturkritikern och Forsström-specialisten Michel Ekman tror att översättningarna spelat en stor roll för att Unibet fått upp ögonen för henne. Han säger att Forsströms dikter är ovanligt tacksamma att överföra till andra språk och tycker inte att spelbolaget är helt fel ute som placerat henne på Nobellistan.

– Det är klart att efter Tranströmer får ingen svenskspråkig eller nordisk poet Nobelpriset på ett bra tag, men kvalitativt har hon inget att skämmas för. Hon tillhör världseliten, säger Ekman som i essäsamlingen Harens almanacka – essäer om poesi och tid från 2015 ägnade Forsström stor uppmärksamhet.

Årets Nobelpris tillkännages en torsdag i oktober, vilken är ännu inte bestämt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00