Ryssland utvisar 23 britter

Bild: Lehtikuva/Jure Makovec

Den diplomatiska krisen mellan Ryssland och Storbritannien trappas upp.

Ryssland svarar på de brittiska utvisningarna genom att utvisa 23 brittiska diplomater. Bakom konflikten ligger anklagelser om att Ryssland förgiftat ex-spionen Sergej Skripal med nervgift.

Den brittiske ambassadören i Ryssland, Laurie Bristow, informerades om de ryska motåtgärderna under ett möte på utrikesdepartementet i Moskva under lördagsmorgonen.

De 23 brittiska diplomaterna har förklarats persona non grata och får en vecka på sig att lämna landet, skriver ryska UD i ett uttalande, enligt AFP. Därtill stoppar Ryssland den brittiska kulturmyndigheten British Councils verksamhet i landet, och upphäver avtalet om att öppna ett brittiskt konsulat i Sankt Petersburg.

"Grundlösa anklagelser"

Åtgärderna beskrivs som ett svar på Storbritanniens "provokativa" utvisningar av ryska diplomater och Londons "grundlösa anklagelser" om att Moskva är ansvarigt för nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

De båda hittades i början av mars svårt medtagna på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury.

Senare meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags fattade Storbritannien beslutet att tvinga 23 ryska diplomater att lämna landet. Det är den mest omfattande utvisningen av diplomater som landet gjort på 30 år, och ryssarna skulle ges en vecka på sig.

Pekar ut Putin

I fredags höjde den brittiske utrikesministern Boris Johnson tonläget när han hävdade att det är "ytterst sannolikt" att den ryske presidenten Vladimir Putin själv beslutat om nervgiftsattacken.

Ryssland har nekat till all inblandning i händelsen.

Rysslands utrikesdepartement varnar för att ytterligare åtgärder från Storbritannien kommer att resultera i fler motåtgärder.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning