Tsunamivarningar indragna efter storskalv

Bild: TT

Alla fullskaliga tsunamivarningar har dragits in efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet med magnituden 7,9 nära Alaska.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning har utfärdades för delar av Alaska och Kanada, och myndigheterna uppmanade till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:s västkust.

"Vi har fått rapporter om att vattennivåerna har stigit tre fot (91 cm) under de senaste minuterna och därefter sjunkit undan. Vattennivåerna fortsätter att skifta", skrev polisen i Kodiak på sin Facebooksida.

Men värre än så blev det inte – efter några timmar ströks varningarna, och man nöjde sig med att via varningssajten tsunami.gov mana till fortsatt vaksamhet.

Kodiakbo: Måste sticka

TT nådde på telefon en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak.

TT: Kunde ni känna skalvet?

– Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar.

Plötsligt tvingades kvinnan avbryta samtalet.

– Vi måste sticka, sade hon och lade på.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, konstaterar att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

– Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivågor sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor, sade han till TT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning