Förödande tsunami vräkte in över Indonesien – dödstalet stiger

Sundet ligger mellan de två stora öarna Sumatra och Java. Bild: TT

Minst 222 människor har omkommit i samband med en tsunami i Indonesien, meddelar landets katastrofmyndighet. Dödstalet befaras fortsätta stiga. Katastrofen orsakades av ett vulkanutbrott och överrumplade befolkningen.

Ytterligare över 800 har skadats efter den tsunami som på lördagskvällen nådde stränderna på Sumatra och Java, runt Sundasundet, enligt Indonesiens katastrofmyndighet. Minst 28 människor saknas.

Antalet döda och skadade befaras stiga då lokala uppgifter och rapporter från många vårdinrättningar ännu saknas.

På söndagsmorgonen hade Finlands utrikesministerium inga uppgifter om eventuella finländska dödsoffer eller skadade.

"Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, det vill säga delar av Lampung och Serang", skriver Sveriges ambassad i Jakarta.

Norrmannen Øystein Andersen, som arbetar på Norges ambassad i Jakarta, befann sig på ett hotell på västra Java när tsunamin slog till.

– Just innan vågorna nådde stranden var det ingen aktivitet alls. Det var bara mörkt. Och plötsligt såg jag vågen komma och måste springa berättar han för BBC.

Han sprang direkt och knackade på där hans fru och son låg och sov.

– Just då träffade den andra vågen vårt hotell så att byggnaden skakade. Jag kunde se vågen genom fönstret, säger Andersen.

Det populära indonesiska rockbandet Seventeen stod på scen precis när tsunamin träffade konsertlokalen. Bilder på sociala medier visar hur bandmedlemmarna kastas av scenen.

Bandets basist och manager dödades, tre bandmedlemmar och sångarens fru saknas.

Förödelse efter att en tsunami träffade öarna Sumatra och Java i Indonesien på lördagen. Bild: TT-AP/Dian Triyuli Handoko

Vulkanisk ö

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts av en kombination av extra kraftig stigning av tidvattnet och ett undervattensskred som orsakades av ett utbrott från Anak Krakatoa, en liten vulkanisk ö i Sundasundet. Dussintals byggnader förstördes av vågen, som träffade stränderna helt utan förvarning ungefär klockan 21.30 på lördagen lokal tid.

Indonesiska myndigheter hävdade inledningsvis att det inte handlade om en tsunami utan om vanligt tidvatten.

Finländaren Andreas von Weissenberg, som tidigare varit med om att koordinera räddningsarbete efter tsunamier i Sydostasien, skriver på Twitter att det är svårt att vara hundra procent beredd på en tsunami.

Även om det är relativt sällsynt kan vulkanutbrott under ytan orsaka tsunamier, enligt International Tsunami Information Center.

Anak Krakatoa är en av 127 aktiva vulkaner i området.

En varning för högvatten gäller i området fram till 25 december.

Malaysia och Australien har erbjudit sin hjälp till Indonesien.

Indonesien drabbas ofta av jordbävningar. 2004 utlöste en jordbävning i Acehprovinsen den stora tsunamin som dödade mer än 226 000 människor. Bara i år har två jordbävningar, en på ön Lombok och en i staden Palu, krävt mer än 2 500 människors liv.

Totalförstörda byggnader vid Carita Beach. Bild: Lehtikuva-AFP-Semi

TT:s rapporterade live om katastrofen under söndagsmorgonen och förmiddagen – här kan du följa händelseutvecklingen:

Mars 2011: En tsunami efter ett jordskalv med magnituden 9,0 drabbar Japan, med omkring 19 000 döda och saknade som följd. Tsunamin utlöser en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima, den värsta kärnkraftsolyckan efter Tjernobyl 1986.

December 2004: Ett skalv med magnituden 9,1 drabbar Aceh på Sumatra, Indonesien. Den efterföljande tsunamin ödelägger stora områden i flera länder längs den sydostasiatiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Över 220 000 uppskattas ha dött, bland dem många västerländska turister.

Juli 1998: Papua Nya Guinea drabbas av två skalv med magnituden 7,0. Tsunamin efter skalven ödelägger tre mil av den norra kusten och sveper bort sju byar. Dödstalet uppskattas officiellt till 2 000, men kan vara uppemot 6 000–8 000.

Augusti 1976: Ett skalv med magnituden 7,9 nära de filippinska öarna Mindanao och Sulu resulterar i en tsunami med fem meter höga vågor. 5 000–8 000 människor dödades, många av dem sveptes bort medan de sov.

Maj 1960: Över 5 700 människor dödas i Chile, 61 i Hawaii och 142 i Japan när en tsunami når land efter ett megaskalv i Chile med en magnitud på 9,5. Vågorna uppges ha varit uppemot fem meter höga.

Källa: AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning