TS: Åbo får tillrättavisning för vanvård av äldre

Bild: Sari Gustafsson

Tillstånds- och tillsynsverket Valvira tillrättavisar Åbo stad för problemen inom vården på sjukhuset i Kuppis, skriver Turun Sanomat.

I februari avslöjade tidningen vanvård som pågått i åratal på äldrepsykiatriska avdelningen G1 på Kuppis sjukhus. Ledningen för stadens välfärdssektor har medgett att den mörkat information från myndigheterna.

Valvira konstaterar att Åbo stad överlag inte gjorde tillräckligt för att åtgärda problemen. Staden borde dessutom ha samarbetat bättre med polisen.

Även säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, polisen och den interna utredningen inom Åbo stad utreder vanvården.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning