Tryggt system övertygade pappa

Människor som väljer Airbnb i stället för hotell gör det inte alltid enbart för priset. Det är också ett ypperligt sätt att bo mer personligt och komma in i den lokala vardagen. Bild: Cata Portin

Studeranden Siiri Hänninen är värdinna för två Airbnb-lägenheter i Helsingfors. Roligast är att träffa människor från olika håll i världen.

Vi träffar Siiri Hänninen i Kronohagen där en av de två Airbnb-lägenheter hon står värdinna för ligger. Hänninen har precis installerat en grupp i sin morbrors bostad i Rödbergen och ska nu ställa familjens fjorton kvadratmeter stora etta på Sjötullsgatan i ordning för nästa besökare.

Efterfrågan på Airbnb-rum i Helsingfors är stor i sommar.

Vi har inte haft några som helst problem.

– Jag lade ut den här lägenheten på sajten i början av juni och redan nästa dag fick vi en bokning. Sedan dess har vi haft kanske tre dagar tomt, berättar Hänninen.

Hennes gäster har kommit från inre Finland, men lika många är från utlandet, särskilt USA och Estland.

– Vi har inte haft några som helst problem, säger hon.

Dubbel inkomst men mera jobb

Det var morbrodern som först insåg potentialen i Airbnb, och Siiri Hänninens far hakade på. Pappa Hänninen hyr också annars ut lägenheter och följer enligt Siiri med vad lagen säger om beskattning och dylikt.

– Pappa var först orolig för hyressäkerheten, men lät sig övertalas då Airbnb:s system tvingar gästerna att betala in på sajten på förhand.

Det att hyresintäkterna ofta blir dubbelt så stora än vid normal långvarig uthyrning, spelade också in.

– Betydligt mer arbete blir det förstås då man ska städa lägenheterna mellan alla gäster, men det är roligt att träffa människor från olika håll i världen.

Hänninen tycker sig inte ha noterat att Airbnb-människor skulle vara någon enhetlig grupp.

– De flesta verkar känna till och vara trygga med systemet. De kan vara unga och gamla, par och familjer. Främst turister, men också en affärsman som inte fick rum på hotell har bott hos oss.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning