"Tryggt att åka till Turkiet"

Turkiet är årets temaland på resemässan i Helsingfors. "Jag känner mig alltid trygg i Turkiet", säger Arzu Emel Yildiz, chef för Turkiets kultur- och resebyrå om oron som drabbat landet" efter terrorattackerna. UM beskriver läget som oförutsägbart.

Turkiet har deltagit på resemässan i flera år, men i år är landet för första gången mässans temaland. Turkiet syns på många sätt i mässprogrammet. Det bjuds på autentisk turkisk mat, konst, dansuppträdanden och workshopar.

Enligt Arzu Emel Yildiz har Turkiet varit ett populärt resmål bland finländare sedan 1970-talet. Då reste finländarna mest till Marmaris, men nuförtiden är Alanya favoriten. Yildiz uppmuntrar i stället fler att åka till turkarnas egna favoriter som till exempel Bodrum, Alacati och Cesme.

Hon känner ändå till finländarnas karaktärsdrag.

– Finländare tycker om att hålla fast vid sina val. En del vill till och med alltid ha samma hotellrum.

Resenärerna försvann

Resemässans Turkiet-temaår började planeras redan ett par år sedan. Då hade landet ännu inte i samma utsträckning drabbats av de problem som präglar landet i dag: terrordåd, korruptionsskandaler, rensning av statligt anställda, kuppförsök och misstankar om att landet allt mer håller på att förvandlas till en diktatur.

Oroligheterna påverkade direkt resebranschen i fjol. Bland annat enligt uppgifter i tidningen Hürriyet minskade antalet utländska turister i november i fjol med 21 procent jämfört med året innan. Enligt Yildiz drabbades många traditionella turistområden inte lika hårt av att resenärerna minskat.

– Vi har gjort allt för att ta så väl hand om turisterna som möjligt. Säkerhetsåtgärderna på flygplatser har till exempel stärkts.

Många av våldsamheterna i Turkiet har skett i landets största stad Istanbul. Är det tryggt att resa dit?

– Min personliga åsikt är ja. Turkiet är mitt hem och jag känner mig alltid trygg där. Det lönar sig för finländare ändå att kolla upp säkerhetssituationen i Utrikesministeriets resemeddelande, säger Yildiz som senast själv besökt Turkiet för nyårsfirandet.

I Utrikesministeriets resemeddelande som senast uppdaterats i december beskrivs situationen i Turkiet som oförutsägbar. Resenärer uppmanas undvika folkmassor och iaktta särskild försiktighet i storstäder och i östra Turkiet.

Yildiz, som är från Ankara, men som redan i flera år varit bosatt i Helsingfors, har följt med situationen i Turkiet med oro. Hon säger att alla måste ta ett ansvar för världsfreden, vare sig det handlar om Turkiet, Syrien eller något annat land.

– Man får inte blunda för vad som händer i andra länder. Turism är ett verktyg för att sprida fredens budskap.

Resemässan på går den här helgen i Helsingfors mässcentrum. Över 90 länder presenterar sig på mässan.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02