"Tryggt att åka till Turkiet"

Turkiet är årets temaland på resemässan i Helsingfors. "Jag känner mig alltid trygg i Turkiet", säger Arzu Emel Yildiz, chef för Turkiets kultur- och resebyrå om oron som drabbat landet" efter terrorattackerna. UM beskriver läget som oförutsägbart.

Turkiet har deltagit på resemässan i flera år, men i år är landet för första gången mässans temaland. Turkiet syns på många sätt i mässprogrammet. Det bjuds på autentisk turkisk mat, konst, dansuppträdanden och workshopar.

Enligt Arzu Emel Yildiz har Turkiet varit ett populärt resmål bland finländare sedan 1970-talet. Då reste finländarna mest till Marmaris, men nuförtiden är Alanya favoriten. Yildiz uppmuntrar i stället fler att åka till turkarnas egna favoriter som till exempel Bodrum, Alacati och Cesme.

Hon känner ändå till finländarnas karaktärsdrag.

– Finländare tycker om att hålla fast vid sina val. En del vill till och med alltid ha samma hotellrum.

Resenärerna försvann

Resemässans Turkiet-temaår började planeras redan ett par år sedan. Då hade landet ännu inte i samma utsträckning drabbats av de problem som präglar landet i dag: terrordåd, korruptionsskandaler, rensning av statligt anställda, kuppförsök och misstankar om att landet allt mer håller på att förvandlas till en diktatur.

Oroligheterna påverkade direkt resebranschen i fjol. Bland annat enligt uppgifter i tidningen Hürriyet minskade antalet utländska turister i november i fjol med 21 procent jämfört med året innan. Enligt Yildiz drabbades många traditionella turistområden inte lika hårt av att resenärerna minskat.

– Vi har gjort allt för att ta så väl hand om turisterna som möjligt. Säkerhetsåtgärderna på flygplatser har till exempel stärkts.

Många av våldsamheterna i Turkiet har skett i landets största stad Istanbul. Är det tryggt att resa dit?

– Min personliga åsikt är ja. Turkiet är mitt hem och jag känner mig alltid trygg där. Det lönar sig för finländare ändå att kolla upp säkerhetssituationen i Utrikesministeriets resemeddelande, säger Yildiz som senast själv besökt Turkiet för nyårsfirandet.

I Utrikesministeriets resemeddelande som senast uppdaterats i december beskrivs situationen i Turkiet som oförutsägbar. Resenärer uppmanas undvika folkmassor och iaktta särskild försiktighet i storstäder och i östra Turkiet.

Yildiz, som är från Ankara, men som redan i flera år varit bosatt i Helsingfors, har följt med situationen i Turkiet med oro. Hon säger att alla måste ta ett ansvar för världsfreden, vare sig det handlar om Turkiet, Syrien eller något annat land.

– Man får inte blunda för vad som händer i andra länder. Turism är ett verktyg för att sprida fredens budskap.

Resemässan på går den här helgen i Helsingfors mässcentrum. Över 90 länder presenterar sig på mässan.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39