Tryggare skolväg för barnen i Bemböle

Tryggare skolväg. Adrian Lindvall, Julius Lindvall och Emil Salomaa kan i fortsättningen åka buss till skolan för att inte behöva gå genom vägbygget vid Åbovägen. Bild: Niklas Tallqvist

De barn som i Bemböle lågstadieskola berörs av vägbygget vid Åbovägen får resebiljett så länge som stabiliseringen av marken pågår vid bygget.

I tisdags skrev HBL om den farliga skolvägen för barnen i Bemböle lågstadieskola. Bygget av rondellen vid Åbovägens och Karvasbackavägens anslutning har väckt oro bland elever och föräldrar. På grund av stabilisering har den gamla gång- och cykelvägen stängts av och ersatts med en ny omväg. Problemet är att man måste stabilisera på sidorna av omvägen och då måste maskiner korsa gång- och cykelvägen. Stabiliseringen pågår ännu 1-2 månader och därefter återställs den gamla gång- och cykelvägen. Enligt Esbo stad har man nu förbättrat säkerheten så att bygget har avskilts från gång- och cykelvägen med ett staket. Dessutom behöver inte barnen längre passera maskinerna utan övervakning.

– Vi gör allt för att förbättra säkerheten. Barnen ska inte behöva vara rädda. Vi är ledsna för att säkerheten varit bristfällig och ser till att det inte upprepar sig, säger stadsteknikcentralens chef Harri Tanska.

Från entreprenören Ralf Ajalin Oy lovar man också bot och bättring.

– Vi vill att bygget är så säkert som möjligt. Vi följde redan tidigare anvisningar i planen, men nu styr vi trafiken ännu noggrannare. Bygget har ingärdats bättre och barnen behöver inte och kan inte korsa bygget utan trafikvakt, säger Tommi Knaapinen, som är vd för Ralf Ajalin Oy.

Alla skolelever vars skolväg går genom vägbygget får resekort för den tid som stabiliseringen pågår.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning