Trycket verkar öka i tysk industri igen

Det ångar på i tysk industri. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/TT-AP

Den tyska konjunkturen kan vara på väg att vända, enligt Markits inköpschefsindex som lyfter till 51,1 i januari från 50,2 i december. Det är den högsta nivån på fem månader och en större ökning än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med en mindre ökning, till 50,5 i januari.

"Orosmolnen över den tyska ekonomin kan vara på väg att skingras", skriver IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Han tillägger att Markits inköpschefsindex visar att efterfrågan har börjat stärkas något både i Tyskland och i omvärlden.

För den tyska tillverkningsindustrin lyfter inköpschefsindex i januari till 45,2, från 43,7 i december, medan index för tjänstesektorn ökar till 54,2 från 52,9.

Ett värde över 50 antyder tillväxt.

Tidigare i veckan har även ZEW-index för stämningsläget i den tyska ekonomin också tecknat en bild av att konjunkturen börjat vända uppåt i EU:s största ekonomi efter det att USA och Kina gjort upp om ett partiellt handelsavtal.

Den tyska ekonomin bromsade in till en tillväxt på 0,6 procent i fjol, den lägsta tillväxttakten sedan 2013. Handelskriget mellan USA och Kina samt osäkerheten kring brexit har angetts som viktiga orsaker till denna inbromsning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning