Trycket ökar på Abe om vänskapskorruption

Japans premiärminister Shinzo Abe. Bild: Lehtikuva/AFP/Toru Yamanaka

Trycket ökar på Japans premiärminister Shinzo Abe och hans vän finansminister Taro Aso i en framrullande skandal om misstänkt vänskapskorruption.

Affärsmannen Moritomo Gakuen, som har band till Shinzo Abes fru Akie Abe, har fått köpa statligt ägd mark till kraftigt subventionerat pris. Enligt en källa med direkt insyn i saken kommer finansdepartementet att på måndagen rapportera till parlamentet att det konstaterats att dokument om markaffären som tidigare lämnats till parlamentet har manipulerats.

Abe har flera gånger förnekat att han eller hans fru gjort Moritomo Gakuen tjänster. Premiärministern har också sagt att han ska avgå om motsatsen bevisas.

I fredags rapporterade japanska medier att polisen tror att en tjänsteman på finansdepartementet som var inblandad i markförsäljningen kan ha begått självmord.

Samma dag avgick plötsligt skattemyndighetens chef Nobuhisa Sagawa på grund av uppgifter han lämnat i parlamentet om ärendet.

– Om minister Aso undertecknade avskedet av den nationella skattemyndighetens chef Sagawa med vetskap om de förfalskade dokumenten är åtgärder för att få honom att avgå oundvikliga, säger Yuichiro Tamaki, ledare för det oppositionella Demokratiska partiet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning