Truppen uttagen – nu är det bara att hoppas att nyckelspelarna är kuranta

Lukas Hradecky kan vinna matcher för Finland. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Att Albin Granlund och Juhani Ojala inte får vara med om EM-festen är aningen överraskande. Här är Finland i EM, spelare för spelare med startelva och avbytare.

Målvakt

1 Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen

Självskriven etta. I flera år en av Bundesligas bästa målvakter. Positiv, sprallig men extremt seriös då det gäller. Sprider en skön stämning runt sig. Glimten i ögat hela tiden.

Reaktionssnabb och kapabel att göra matchvinnande räddningar. Finland lär ställa upp med 3-5-2 eller 5-3-2. Utgångspunkten är 3-5-2.

Backlinje:

2 Paulus Arajuuri, Pafos FC

Den blonda jätten med det stora, bultande blåvita hjärtat.

Arajuuri har alltid lätt för ett leende och är utanför planen en riktig nallebjörn. Ute på planen förvandlas han till en lämpligt elak vinnarskalle.

Det han förlorar i talang tar han igen i attityd.

4 Joona Toivio, BK Häcken

Inte lika vild i sina gester eller spel som Arajuuri. Toivio har gjort en väldigt lång karriär utomlands och gjort det bra. Är väldigt jämn. Bra på fasta situationer och utomordentligt viktig i den finska uppspelsfasen.

3 Daniel O'Shaughnessy, HJK

Hugget som stucket vem som blir tredje mittback men vänsterfotade O'Shaugnessy är en het kandidat. Hör till Kanervas favoritspelare. Fin vänsterfot och bra i passningsspelet. Står mellan honom och bröderna Väisänen.

Mittfält

22 Jukka Raitala, Minnesota United

Varit med i evigheter och är en doldis som sällan får de stora rubrikerna. En yrkesman uti fingerspetsarna. Följsam och pålitlig. Självskriven på ena ytterbacken.

6 Glen Kamara, Rangers FC

Efter Teemu Pukki den viktigaste spelaren i det finska laget. Anger rytm och tempo. Alltid spelbar. Jobbar och springer kopiöst. Fantastisk blick för spelet.

Glen Kamara är spindeln i nätet, den finska dynamon. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

14 Tim Sparv, AEL Larissa

Kaptenen har kämpat hårt för att vara i spelskick till EM. Knäet verkar hålla för spel.

Oehört viktig i sin balanserande och styrande roll. Ledartyp.

11 Rasmus Schüller, Djurgårdens IF/19 Joni Kauko, Esbjerg fB

Hugget som stucket vem som tar den tredje centrala mittfältspositionen. Schüller har gjort en kanonsäsong i Djugården. Kauko letar efter en ny klubb och ett bra EM kan öppna dörrarna.

Schüller är bättre i passningsspelet, Kauko aningen mer fysisk och lite rappare i benen. Båda lär få chansen under EM.

Jere Uronen, KRC Genk

Alltid given då han är i spelskick. Den superpositive Uronen är oerhört bra i spelet uppåt. Snabb, teknisk och bra på att hitta luckor. En nyckelspelare.

Balansspelarna på mitten och mittbackarna täcker upp då Uronen är högt uppe i banan.

Anfall

10 Teemu Pukki, Norwich City FC

Inget lag står och faller med en spelare men Pukki och Finland är nästan ett undantag från den regeln. Pukkis mål har varit av så oerhörd vikt under de senaste årens framgångssaga att han måste vara hundraprocentig för att Finland ska kunna hävda sig.

Snabb, finurlig och klinisk i avsluten.

8 Robin Lod, Minnesota United

Inte riktigt varit på topp i de senaste matcherna med landslaget men i Lod har Finland en potentiell matchvinnare. Stark, snabb och utrustad med en rungande vänsterdoja älskar han att utmana. Han och Pukki har en närmast telepatisk förbindelse.

Kan också spela ett snäpp längre ner i banan om Kanerva väljer att matcha Pohjanpalo på topp bredvid Pukki.

Robin Lod spelar en stor roll i offensiven. Bild: Kalle Parkkinen

12 Jesse Joronen, Brescia Calcio

Hoppar in om Hradecky skadar sig. Håller snudd på samma klass. Målvaktspositionen behöver Finland inte bekymra sig för.

23 Anssi Jaakkola, Bristol Rovers

Reserv som är viktig på träningsplanen. Proffsig, rutinerad och omtyckt. Kemin funkar bra ihop med Hradecky och Joronen.

5 Leo Väisänen, IF Elfsborg

Smart och säker. På väg mot toppformen efter en lång tids skadefrånvaro. Spelat regelbundet i Elfsborg de senaste veckorna.

15 Sauli Väisänen, Chievo Verona

Jobbigt år med skador och coronavirus. Elegant, taktiskt utmärkt och noggrann. Inte alls otänkbart att han eller brorsan Leo tar O'Shaugnessys plats.

25 Robert Ivanov, Warta Poznan

Skrällen. Gjort väl ifrån sig i Polen och spelade sig in via den berömda bakdörren. Aningen överraskande att han fick chansen med tanke på att han var långt ifrån klockren mot Sverige i lördags.

17 Nikolai Alho, MTK Budapest

Styrkorna finns i offensiven även om han också blivit bättre defensivt. Rätt snabb i benen, gillar att utmana och bra på inlägg. Nivån varierar kraftigt. Men kan skapa oreda för motståndarna på sin kant. Om Alho spelar måste backupen neråt vara klockren.

13 Pyry Soiri, Esbjerg fB

Rätt tung säsong och Soiri var väl ett namn en del inte trodde skulle återfinnas på Kanervas lista.

Men Soiri har varit med i åratal och hör till stommen i laget, också i en mindre roll. Ett offensivt vapen att slänga in som wingback eller yttermittfältare.

7 Robert Taylor, SK Brann

Verkade i ett skede vara på väg att spela sig in i startelvan. Tappat lite i hierarkin sedan dess. Tung inledningen på säsongen i Brann.

Gillar att springa på djupet.

Fredrik Jensens målfacit i landslaget är superbt. Bild: Jussi Nukari

9 Fredrik Jensen, FC Augsburg

"Pikku" är självskriven i laget och en verklig super-sub. Facit i landslaget är verkligt bra med ett mål var 97:e minut.

Snabb, framfusig och utrustad med ett fint spelsinne. Kommer ofta rätt i banan.

Lär få chansen från start i någon match och kan till och med återfinnas i startelvan i premiären. Får en stor roll.

16 Thomas Lam, PEC Zwolle

Pålitlig och samvetgrann. Gör de små sakerna rätt och tänker alltid defensiv först. Till och med ett alternativ i startelvan mot i främsta hand Danmark eller Belgien där Finland lär hamna på defensiven.

20 Joel Pohjanpalo, 1. FC Union Berlin

Pukki behöver en fysisk anfallspartner som kan stångas med motståndarna. "Danger" uppfyller de kraven. Alltid med blicken mot målet. Inte alltid så vackert men för det mesta rätt effektiv. Bra i luftrummet och stark på båda fötterna. Lär få chansen från start i någon match.

21 Lassi Lappalainen, CF Montreal

Något överraskande val av Kanerva med tanke på att han lidit av skadeproblem och inte var särskilt bra mot Sverige. Lappalainen har dock vissa attribut i sitt spel som kan komma väl till pass. Han är snabb, gillar att utmana och har en fin fot.

24 Onni Valakari, Pafos FC

Kan till och med blanda sig i kampen om en plats i startelvan. Bäst i laget mot Sverige. Spelbar, rörlig och hela tiden på jakt efter lite utrymme för den fina vänstern.

26 Marcus Forss, Brentford FC

Potentiell super-sub. En perfekt spelare att slänga in med halvtimmen kvar. Fint rörelsemönster och har ett sjätte sinne inne i straffområdet. Gillar att löpa på djupet.

Här kan du se den finska truppen i sin helhet.

Hur går det för Finland

Laddar ... Laddar ...

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning