Följ bloggen: Trumpvakten vaknar till liv igen

HBL:s medarbetare i USA Juri von Bonsdorff trappar upp bevakningen av amerikansk politik. Bild: HBL

Det har kliat länge i fingrarna och nu gör han slag i saken. HBL:s medarbetare i USA, Juri von Bonsdorff, återuppväcker sin blogg Trumpvakten lagom till riksrättsprocessen och det spännande valåret 2020 i USA.

Du har inte skrivit blogg på ett tag men nu värmer du upp fingrarna igen. Vad är det som får dig att göra det?

– Riksrättsprocessen är ett historiskt och ytterst dramatiskt politiskt skeende som jag tycker kräver extra insatser om man vill bevaka det på ett professionellt sätt. Det är komplicerat för läsare att hänga med i alla svängar och det finns ett behov av mera bevakning.

– Jag kommer att blogga om valåret 2020 av delvis av samma orsaker. Amerikanska presidentval är alltid intressanta för omvärlden, men 2020 är insatserna större än någonsin i modern tid.

Du har hela tiden skrivit analyser som är mycket lästa i HBL och på hbl.fi. På vilket sätt skiljer de texterna sig från bloggen?

– Bloggformatet ger mera flexibilitet både i format och frekvens än den traditionella tidningsanalysen. Tanken är att försöka skriva blogginlägg så ofta som det behövs, vilket kan betyda nästan dagliga uppdateringar. Jag vill att ni läsare i Finland ska vakna till en uppdaterad blogg där ni kan läsa det senaste för att hänga med i processen. Ibland kan det betyda mycket text, ibland kanske det räcker med några meningar. …

– Bloggen tillåter också större variation i tilltalston. Den kan skrivas som en traditionell text eller med ett vardagligare tilltal.

Det är ett spännande år som väntar i amerikansk politik och du är våra ögon och öron. Vad tänker du om det?

– Som journalist känner jag mig privilegierad som befinner mig i USA just nu. Jag flyttade till USA när nationen fick sin första svarta president och nu har landet en annan på många sätt unik och historisk ledare. Trump har redan nu haft en stor betydelse för omvärlden genom sitt handelskrig, sin avsmak för internationella organisationer och kritiska medier, plus sitt ointresse för klimatfrågan och öppna beundran av autoritära ledare. I USA har han accelererat och förvärrat den polarisering som startade redan före honom. Det finns ingen orsak att tro att linjen ändras om han blir omvald och därför tror jag valet förtjänar noggrann bevakning.

Har du någon speciell hälsning till dina läsare inför året som kommer?

– All information finns ju tillgänglig för alla i hela världen, men jag ska göra mitt bästa för att komprimera det så att det blir lättare för läsare att hänga med och bilda sig en egen uppfattning om vad det är som händer. Det är en viktig uppgift som jag är tacksam över att ha. Jag tackar redan på förhand för förtroendet.

Bloggen Trumpvakten hittar ni här på hbl.fi.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning