Trumps skattelag framskrider medan staten hotas av nedstängning

Tomma stolar. Donald Trump mellan de två stolar där Demokraternas ledare Chuck Schumer och Nancy Pelosi skulle ha suttit. Bild: EPA / KEVIN DIETSCH / POOL

Medan året närmar sig sitt slut hopar sig utmaningarna på president Trumps arbetsbord. Utan ett nytt budgetavtal hotar statsapparaten att stänga den nionde december. Samtidigt försöker republikanerna frenetiskt få den nya skattelagen godkänd den här veckan.

Den amerikanska presidenten tar sig inte till kongressen för ett möte med senatorer utan trängande behov, och han bjuder inte bägge partiers kongressledare till Vita huset utan vägande orsak. Att båda sakerna inträffade på tisdagen var ett tydligt bevis på att insatserna är höga och att pressen att leverera resultat växer.

Skattelagen avancerar

Orsaken till Trumps besök hos de republikanska senatorerna var den nya skattelagen som Trump själv beskrivit som den största skattesänkningen i USA:s historia, och som han desperat vill driva igenom före årsskiftet. Trump behöver femtio röster vilket betyder att han har råd med endast två republikanska avhopp. Innan besöket till Kapitolium på tisdagen hade en handfull republikaner uttryckt sin skepticism, men efter mötet verkade flera av de osäkra ha rört sig närmare Trumps ståndpunkt.

– Jag lyckades jobba fram en lösning som var tämligen bra för mig, sa Senator Bob Corker som tidigare uttryckt sin oro för ett växande budgetunderskott ifall starkare ekonomisk tillväxt inte lappar de hål som skattesänkningarna på nästan 1500 miljarder dollar skapar.

Kort efter Trumps besök hos senatorerna godkände senatens budgetutskott lagförslaget, vilket banade väg för en behandling av lagen i hela senaten. Samtliga demokrater röstade emot lagförslaget eftersom man anser det vara en "gåva" till de förmögnaste amerikanerna.

– Jag tror lagen kommer att godkännas och den kommer att bli mycket populär, sa en nöjd Trump efter omröstningen.

Lagförslaget kommer nu att gå vidare till omröstning i senaten, sannolikt redan denna vecka. Det är bråttom eftersom den lag som senaten eventuellt godkänner ännu måste jämkas med den skattesänkning som godkänts tidigare i representanthuset. Flera hinder står ännu i vägen, men just nu har försöken att få till stånd en ny skattelag medvind.

Stängning av staten?

Medan Trump försöker nå sin första stora triumf inom lagstiftningsarbetet måste han samtidigt också få till stånd ett avtal om en fortsatt finansiering av statsförvaltningen. Utan en överenskommelse tvingas den federala statsapparaten stänga sina funktioner efter den åttonde december. Där skattesänkningen är möjlig att genomföra med enbart republikanska röster, behöver Trump demokraternas hjälp för att undvika stängningen av staten, men det samarbetet går knaggligt. Demokraternas ledare i senaten och representanthuset, Chuck Schumer och Nancy Pelosi vägrade infinna sig i Vita huset på tisdagen trots en inbjudan till förhandlingar av Trump. Inför reportrar och med två tomma stolar vid sin sida skrädde Trump inte orden.

– Demokraterna har hittills ägnat sig mer åt tal en handling, men det här är ännu värre, nu talar de inte ens.

Orsaken till demokraternas frånvaro var ett twittermeddelande som Trump publicerade inför mötet och där han beskyllde Schumer och Pelosi för att vara svaga och för att släppa in papperslösa i landet. Han tillade att han inte tror på en överenskommelse om finansieringen av staten, varpå demokraterna genast meddelade att de inte anser det vara någon meningen med mötet om inga seriösa diskussioner kan föras.

– Trump inser nu att hans verbala övergrepp inte kan tolereras, skrev Nancy Pelosi på sitt twitterkonto efter Trumps bittra kommentar.

Demokraterna är inte intresserade av att strypa finansieringen av statsapparaten men man vill använda läget för att vinna en politisk strid om de så kallade "drömmarna". Drömmarna är unga papperslösa som kommit till USA som barn med sina föräldrar och som Barack Obama beviljade tillfälliga arbetstillstånd. Trump bestämde tidigare i höst att drömmarnas undantagsstatus ska hävas. Demokraterna kräver nu ett löfte om att de papperslösa ungdomarna, som till största delen är laglydiga och arbetande eller studerande personer, ska få stanna i USA. Det finns sammantaget ungefär 800 000 drömmare i USA. Tidigare har Trump signalerat en vilja att nå en överenskommelse i frågan men efter dagens sammanstötning är både statsapparatens och drömmarnas öde ovisst.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03