Konsensus nåddes inte bland republikanerna

Bild: JIM LO SCALZO

Trumps lagförslag om sjukförsäkring som skulle ersätta Obamacare har dragits in, rapporterar CNN.

Donald Trump har beordrat Paul Ryan att dra tillbaka lagförslaget om den nya sjukvårdsreform som skulle ersätta Obamacare, uppger CNN. Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften.

Det stod länge oklart om republikanerna skulle få ihop tillräckligt med röster för att få igenom lagförslaget.

– Vi har lovat det amerikanska folket att vi ska riva upp och ersätta den här icke fungerande lagen eftersom den har kollapsat och sviker familjer. I morgon fortsätter vi, sade representanthusets talman Paul Ryan efter ett möte sent i går kväll, men ville inte kommentera om Trump har säkrat tillräckligt många röster för att få igenom reformen.

Men med bara timmar kvar till omröstningen befann sig Paul Ryan sig hos presidenten för att tala om den aktuella röstställningen. Enligt en vad en källa inom Republikanerna uppger för CNN så frågade Ryan vad man ska göra eftersom de inte har tillräckligt med röster för att få igenom lagförslaget.

Kort därpå meddelade Sean Spicer vid en presskonferens att omröstningen i representanthuset kommer att äga rum klockan 20.30 svensk tid och att man fortsätter att samla röster.

Bakgrund: Sjukförsäkringsreformer i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behåller populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkringsköp.

Under försöken att komma överens har representanthuset enats om några sista minuten-ändringar i förslaget.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov, Reuter

Ställer ultimatum

Trump, som vill ha en omröstning oavsett utgången, skickade Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett möte med republikaner i representanthuset i går kväll. Budskapet var tydligt: Trump har förhandlat färdigt och varnade för att om sjukförsäkringsreformen inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

– Om förslaget av någon anledning blir nedröstat kommer vi att gå vidare med andra frågor på dagordningen, så som skattereformer, säger republikanen Chris Collins som är nära allierad till Trump.

På torsdagen fick omröstningen gällande det nya lagförslaget skjutas upp, eftersom det saknades tillräckligt stöd.

Republikanskt motstånd

Trots hårda förhandlingar meddelade i går 37 republikaner, som främst tillhör det konservativt dominerade frihetsutskottet, sitt motstånd mot det nya lagförslaget, enligt The Washington Post. Gruppen tycker att förslaget fortfarande är för dyrt för regeringen och att det rör sig om en mindre version av Obamacare.

Eftersom demokraterna står enade har Trump bara råd att förlora 21 röster.

Frihetsutskottets ordförande Mark Meadows deklarerade dock i går att diskussionerna inte hade avslutats och att det inte finns tillräckligt stöd för sjukförsäkringsreformen.

– Jag försöker desperat nå ett ja, och jag tror att presidenten vet det. Jag har själv sagt det till honom, sade Meadows, men meddelade att han fortfarande lutar åt nej.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03