Trumps självutnämnde krigare redo för tuffa tag

Bild: EUGENE GARCIA

Med ett år kvar till mellanårsvalet har president Trumps kontroversielle tidigare chefstrateg Steve Bannon förklarat krig mot det republikanska etablissemanget.

– Det är inte mitt krig utan ert och ni startade det inte, det var etablissemanget, hävdade Bannon nyligen inför den årliga konservativa konferensen Values Voter Summit i Washington DC.

– Just nu är det krigssäsong mot GOP-etablissemanget.

GOP står för Grand Old Party (ungefär Det stora gamla partiet), vilket Republikanerna som grundades 1854 också brukar kallas. Men nu skakas det i grunderna. Statsvetare som TT pratat med säger att det inte är omöjligt att partiet slås sönder, som Whigpartiet gjorde i mitten av 1850-talet. Politiska bedömare i USA använder termen inbördeskrig, om det läge Republikanerna befinner sig i just nu.

Tre falanger

Republikanerna var djupt splittrade redan före president Donald Trumps och Steve Bannons tid. De tre huvudfalangerna är de så kallade Rockefellerrepublikanerna (som ofta återfinns i näringslivet och vill se låga skatter), de moralkonservativa (för vilka frågor som abortmotstånd är viktiga) samt de grundlagsivrande så kallade libertarianerna (som står Tea Party-rörelsen nära). De är svåra att ena, för vilken partiledare eller presidentkandidat som helst.

Att Bannon nu varnar för att han till nästa års mellanårsval tänker hitta utmanare till varenda sittande republikansk senator – ärkekonservative Ted Cruz från Texas undantagen – är en utmaning för både partiet och Trump.

Bannon har redan räknat hem en seger. Han stödde den ärkekonservative domaren Ray Moore som vann över sittande Luther Strange i det republikanska primärvalet i Alabama inför ett fyllnadsval till senaten i december. Strange hade stöd av senatens majoritetsledare Mitch McConnell och fick stora kampanjbidrag från en fond med kopplingar till honom. Moore är känd för kontroversiella kommentarer och för att inte ha hörsammat det HD-utslag som gav grönt ljus för samkönade äktenskap häromåret.

– Ni kommer att få se, i delstat efter delstat efter delstat, personer som följer domare Moores exempel: att man inte behöver samla in pengar från eliterna, från korrupta kapitalister, jublade Bannon på segerfesten.

Inflytelserik

Harvardutbildade Bannon har ett förflutet som filmproducent och blev i fjol ordförande för Trumpkampanjen. Som presidentens chefsstrateg anses han ha haft stort inflytande över Trumps isolationistiska världssyn och konfrontativa stil som bland annat resulterat i presidentdekret om inreseförbud.

Och trots att Bannon i augusti fick sparken från Vita huset verkar relationen med presidenten inte vara dålig. Den självutnämnde ekonomiske nationalisten har återvänt till sitt gamla jobb som chef för den högerextrema nyhetssajten Breitbart News, varifrån han lovat att kriga för Trump. Det återstår att se hur det slår i senaten, där Republikanerna enbart har en majoritet på två mandat.

Bakgrund: Steve Bannon

Stephen "Steve" Bannon är föddes 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankrisen i Iran 1979. Den sägs att Bannon anser att den var så illa förberedd att han tappade förtroendet för den dåvarande presidenten Jimmy Carter.

Han lämnade försvaret, studerade nationell säkerhet vid Georgetown University och blev antagen vid anrika Harvard Business School. Efter examen fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investmentbolag. Han valde tidigt att satsa pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han upp en förmögenhet.

När Bannon 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol expresident Ronald Reagan fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen.

Parallellt hade en annan uppstickare i mediebranschen, Andrew Breitbart, lanserat ett nätverk av bloggsajter med det övergripande syftet att utmana traditionella "liberala" medier. När Breitbart plötsligt dog i en hjärtattack 2012 klev Bannon in och tog över bolaget. Bannon har själv beskrivit Breitbart News som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016, när bara några få månader återstod av valrörelsen. Efter segern utsåg Trump honom till sin chefsstrateg, en post han avskedades från i augusti 2017. Därefter återgick han till Breitbart News.

Bannon har varit gift tre gånger.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning