Trumps sanktionshot om Iran får mothugg

USA:s president Donald Trump och hans iranske motsvarighet Hassan Rohani. Bild: TT/AP

Sedan USA:s nya sanktioner mot Iran trätt i kraft varnar Donald Trump företag i andra länder för att göra affärer i Iran. "Den som gör affärer med Iran kommer INTE att göra affärer med USA", twittrar presidenten.Flera länder kontrar med att de kommer att skydda sina egna intressen.

Donald Trump skriver att de nya sanktionerna är de mest effektiva hittills och han pekar på att de i november ska skruvas upp ytterligare.

Sanktionerna träder i kraft sedan USA beslutat lämna kärnenergiavtalet med Iran från 2015.

I Moskva kritiserar det ryska utrikesministeriet Trumps åtgärder.

"Vi är djupt besvikna av USA:s steg att återinföra sena nationella sanktioner mot Iran", skriver departementet i ett uttalande.

Ministeriet klargör också att Ryssland ska göra "allt nödvändigt" för att kärnenergiavtalet ska överleva samt att ryska ekonomiska intressen i Iran ska skyddas.

Även de övriga undertecknarna – Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland – står fast vid avtalet. Och EU har svarat på Trumps hot med att införa en uppdaterad blockeringsförordning som innebär att europeiska företag och personer förbjuds från att följa USA:s sanktioner. EU-lagstiftning om rättsliga åtgärder som bygger på amerikanska sanktioner inte ska vara giltiga kommer att uppdateras, har det tyska utrikesdepartementet klargjort.

Irak meddelar att Bagdad inte ska medverka till att isolera grannlandet Iran ekonomiskt. Vid en presskonferens som citeras i statlig irakisk tv säger premiärminister Haidar al-Abadi att landet kommer skydda sina egna intressen.

"Vi motsätter oss internationella sanktioner och det finns en erfarenhet i Irak att det ledde till en försvagning av landet och folket", säger al-Abadi.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har sagt att USA är isolerat i sin fientlighet mot Iran.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning