Beto O'Rourke: "Trump eldar på rasismen"

Beto O'Rourke under sitt framträdande i Las Vegas. Bild: John Locher/TT-AP

Flera amerikanska politiker fördömer helgens blodiga skjutningar i USA. Demokraten Beto O'Rourke från El Paso antyder att president Donald Trumps retorik underblåser våldet.

Den demokratiske politikern och El Paso-bon Beto O'Rourke befann sig i Las Vegas för att hålla ett framträdande när han fick höra om lördagens skjutning i hemorten El Paso som tagit 20 människors liv och skadat ytterligare 26.

Presidentaspiranten talade om behovet av att stoppa masskjutningarna som plågar USA innan han avbröt resan för att åka tillbaka hem.

– Jag ber om allas styrka för El Paso nu, och om allas beslutsamhet att se till att det här inte fortsätter hända i vårt land, sade han med bruten röst i Las Vegas.

Rasistiskt dokument

Polisen tror att den misstänkta skytten skrivit ett rasistiskt dokument som publicerats på nätet minuterna före skjutningen där han ger utlopp för sina tankar att invandringen från Latinamerika förstör delstaten Texas.

Beto O'Rourke säger också, i en intervju som CNN livesände, att rädslan för invandringen från Latinamerika bland amerikaner har spätts på av president Donald Trump.

– Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger O'Rourke.

– Han (Donald Trump) är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter : "Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragiskt, utan också en feg handling", skriver han.

Epidemi av våld

Flera andra amerikanska politiker fördömer också dådet. Joe Biden, tidigare vicepresident och presidentkandidat till valet 2020, skrev på Twitter att det är hög tid att göra något åt vapenvåldet. "Hur många liv måste kortas? Hur många samhällen måste rivas isär? Det är mer än hög tid att vi vidtar åtgärder och avslutar den här epidemin av väpnat våld", skriver Biden.

Bernie Sanders riktar skarp kritik mot den republikanledda senaten. "Alla i USA, inklusive jag själv, är förkrossade över nyheten om den senaste attacken i El Paso. Tyvärr, efter var och en av dessa tragedier, gör senaten ingenting. Det måste förändras", skriver demokraten på Twitter.

Texas guvernör Gregg Abbott tackar hjälparbetare för deras snabba ingripande. "Texasbor sörjer i dag människorna från denna underbara plats. Vi förenar oss till stöd för alla offer. Vi tackar den första hjälpinsatsen för deras snabba åtgärder. Vi ber Gud att läka såren hos alla de som skadats", skriver han på Twitter.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning