Trumps nya säkerhetsrådgivare John Bolton anlitade skandalomsusade bolaget Cambridge Analytica

Trumps tillträdande nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör. Bild: Lehtikuva/AFP/Mike Theiler

President Trumps nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har använt sig av Cambridge Analytica. Boltons "super-pac" var en av de första att anlita det nu omstridda bolaget 2014, skriver New York Times.

Skandalomsusade Cambridge Analytica anlitades av John Boltons politiska aktionsgrupp för att skapa psykologiska profiler över väljare med hjälp av data från Facebook.

Under två år ska Boltons grupp ha spenderat närmare 1,2 miljoner dollar på projektet.

Christopher Wylie, som beskrivs som en visselblåsare som jobbat på Cambridge Analytica, säger att Bolton ska ha varit medveten om varifrån uppgifterna om privatpersoner kom. Enligt honom var Boltons "super-pac" ute efter specifik information.

– Boltons pac var besatt av hur USA blivit ryggradslöst, säger Wylie till tidningen, och lägger till att kampanjen ville ha forskning om hur den kunde få ut riktade meddelanden om säkerhetsfrågor.

– Det innebar att de ville få människor att bli mer militariserade i sin världsbild, säger Wylie.

Bolton har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland. Bedömare anser att han passar presidentens nationalistiska politik.

Bolton blir Donald Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom 14 månader.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning