Trumps lögner orsaken till allt effektivare medier

"Ansvaret för den politiska instabiliteten är Trumps, inte mediernas."

Vilhelm Franck påstår (HBL 23.8) att Juri von Bonsdorffs rapportering om Trump minskar förtroendet för HBL bland allmänheten. Enligt Franck sprider HBL "fake news" som enligt honom är vad de amerikanska medierna närmast undantagslöst håller på med.

Sedan sommaren 2016 har jag så gott som dagligen följt den amerikanska inrikespolitiken via de medier som Franck förefaller förakta och misstro. Jag antar att han avser CNN, MSNBC, Washington Post, New York Times med flera. Alla dessa medier är kritiska till Trump och den politik han för. Fox news är en Trumptrogen kanal som gärna talar om fake news och "alternativa fakta". Medielandskapet är annorlunda än i det gamla Västeuropa. I USA finns inte någonting som motsvarar BBC det vill säga en allmänt finansierad media som står i allmänhetens tjänst. Hos oss allmänt känt som Yle med alla sina kanaler. Avsaknaden av "public service" gör debattklimatet betydligt hätskare i USA.

Trumps korta period vid makten har skakat om medierna men i motsats till vad Franck påstår har det lett till att de så kallade mainstream medierna stärkt sitt inflytande. Antalet prenumeranter har ökat och fortsätter att öka. Den amerikanska mediebilden är med andra ord inte så svartvit som Franck försöker framställa den.

Rapporteringen i CNN bygger ofta på aktuella inslag där den ansvariga redaktören omger sig med en eller flera experter, ofta vetenskapare, högt uppsatta tjänstemän och andra sakkunniga. Dessutom finns det en rad kända nyhetsankare som flera gånger i veckan gör avancerade analyser av den politiska situationen och inte minst granskar sanningshalten i presidentens och hans anhängares uttalanden. Lyssna gärna på Rachel Maddow eller Anderson Cooper på CNN. Briljanta journalister som förmår fördjupa bilden av vad som händer i Trumps Amerika. Drivkraften för journalistiken är att avslöja "sanningen" för det amerikanska folket.

Behovet av detta är stort eftersom Trump är en stor lögnare. Hans presidentbana inleddes med en grov överdrift och lögn om hur många människor som deltog i hans installationsceremoni i Washington. Efter det har osanningarna sprutat ur Trump. Enligt flera medier har man sedan presidentinstallationen vintern 2017 belagt Trump med över 3 000 lögner.

Varför ljuger Trump? Som alla som ljuger har han något att dölja. Den så kallade Muellerutredningen som pågår utreder Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Utredare Mueller och hans stab har hittills avslöjat ryska hackers som trängt sig in i Demokraternas valarbete. En rad av Trumps närmaste rådgivare har avslöjats för att de ljugit om händelser i samband med valkampanjen. Trumps beteende under toppmötet i Helsingfors har skapat en mängd frågor om Putins makt över Trump.

Två aktuella domar har allvarligt skadat Trumps maktposition. Hans kampanjledare under en kort tid Paul Manafort har dömts för omfattande ekonomisk brottslighet. Trump tycker synd om Manafort och många spekulerar om han kommer att benåda Manafort som är en stor skurk. Manafort har vägrat samarbeta med domstolen för att mildra sitt straff.

Trumps privata advokat Michael Cohen har däremot samarbetat med domstolen bland annat om de pengar som betalts ut för att tysta två kvinnor som Trump har haft sexaffärer med. Cohen är åtalad för ekonomiska brott men domstolen har också avslöjat att president Trump uppmanat Cohen att betala de två kvinnorna ur kampanjkassan. Bevis för detta har Cohen på ett inspelat band som är ett samtal mellan honom och Trump. Tidigare har Trump påstått att han inte haft något med utbetalningarna att göra. Det allvarliga i detta är att om utbetalningarna ses som mutor för att tysta kvinnor och därigenom påverka valets utgång är det ett allvarligt brott i USA. Det senaste hotet mot Donald Trump och nästan hela hans familj är ett åtal som väckts om penninganvändningen i familjens välgörenhetsfond i samband med valet. Allmänna åklagaren Barbara Underwood är en tant som Trump har all orsak att frukta.

Donald Trump är en stor lögnare och hans politik vänder upp och ner inte bara på USA utan på hela världen. Kanske en nödvändig påminnelse för alla som tar demokratin, rättsstaten och yttrandefriheten för given. Efter ett drygt år med Trump vid makten stundar val till representanthuset i november. Demokraterna har vind i seglen. Vi har all anledning att tro att det blir en spännande politisk höst i USA. Förlorar republikanerna sin majoritet sitter Trump löst och situationen kan bli ytterst kaotisk. Ansvaret för den politiska instabiliteten är Trumps, inte mediernas.

Vikten av yttrandefriheten och fria medier kan inte överskattas. Vi behöver bara blicka österut för att inse att det odemokratiska ledare mest av allt fruktar är intelligenta journalister som modigt ifrågasätter maktens furstar. I Ryssland försvinner de plötsligt. I USA blir journalisterna allt modigare att avslöja Machiavellis ränker och lögner.

Barbro Sundback Mariehamn

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning