Trumps fina människor

Bild: Lehtikuva/AFP/Drew Angerer

USA:s president Donald Trump har på några dagar gjort två u-svängar. Den andra förde honom tillbaka i en farlig och obehaglig riktning.

Donald Trump väckte uppståndelse med sina första kommentarer efter händelserna i Charlottesville under veckoslutet. Nazister, Ku Klux Klan-anhängare och andra rasister demonstrerade i staden och en demonstrant med nynazistisk bakgrund mejade med sin bil ner motdemonstranter med dödlig utgång. Trump lyckades kommentera det hela utan att peka ut rasisterna för våldet. I stället skuldbelade han alla parter – både rasister och antirasister.

Pressen mot Trump blev så stor att han i måndags tvingades läsa upp en ny kort kommentar där han fördömde KKK och nazisterna. Men vid en presskonferens följande dag blev det igen en u-sväng. Då han saknade en teleprompter med en färdigt skriven text fanns bara hans egen hjärna och tankar att ta till och då beskyllde han igen bägge sidor för våldsamheterna och konstaterade samtidigt att det finns fina människor både bland rasisterna och antirasisterna.

Våld ska alltid fördömas, oberoende vem som begår det och det kan ha förekommit i någon skala också bland rasisternas motståndare. Men att behandla de rasistiska rörelserna med silkesvantar och tala om fina människor är oerhört. Den ideologi som nazister, KKK och andra likasinnade tillämpar kan inte i något sammanhang tolereras, försvaras och inte heller jämföras med rörelser, som modigt ställer sig upp mot rasisterna.

Trump kan inte själv direkt anklagas för att vara rasist, men då han tar dem i försvar hamnar han otvivelaktigt i en obehaglig gråzon. Hur känner han sig exempelvis då KKK:s tidigare ledare nu twittrar att han prisar Trumps "ärlighet och mod"?

Företagsledare, kulturprofiler och såväl demokratiska som republikanska politiker har fördömt Trumps uttalanden. Men när ska republikanerna i enad front stiga upp och ta tydligt avstånd från den republikanska presidenten? Den amerikanska civilisationen och bilden av den står på spel.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning