Ex-rådgivare erkände lögner för FBI – väntas peka ut Trump

Donald Trump och hans tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Bild: Lehtikuva/Nicholas Kamm

Michael Flynn, president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med den dåvarande ryske ambassadören. Enligt obekräftade uppgifter väntas Flynn även säga Trump uppmanade honom att ta kontakt med ryssarna.

Michael Flynn, som självmant vänt sig till den federala polisen, hördes i Washington DC på fredagen. Svaret på domstolens fråga om han erkände sig skyldig var kortfattat:

– Yes, sir.

Flynn uppges också vara redo att vittna om att Donald Trump instruerade honom att ta kontakt med ryssarna medan Trump var presidentkandidat. Uppgiften kommer från ABC News och är inte bekräftad.

Vita huset tonar ner

Flynn bekräftar att han har gått med på att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Han säger också att hans handlingar "var fel".

I en första kommentar väljer Vita huset att tona ner den förre säkerhetsrådgivarens roll och kallar honom en av den tidigare presidenten Barack Obamas anställda. "Ingenting" i Flynns påståenden inbegriper andra personer, konstaterar också en av Vita huset jurister.

Michael Flynn är den fjärde personen – och den som innehaft den högsta positionen – som åtalas i Muellers utredning av olika Trump-medarbetares eventuella delaktighet i den ryska inblandningen i fjolårets presidentval.

Flynn, före detta general, är den förste av de åtalade som också direkt arbetat med Trump i Vita huset. Bland andra möjliga åtalspunkter mot honom fanns även penningtvätt och misstankar om att han försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidentens motståndare Fetullah Gülen.

Det faktum att Flynn nu bara åtalas på en punkt tyder på han valt att samarbeta med Muellers utredare i utbyte mot en mildare dom. Redan tidigare i veckan kom tecken från Flynns advokater på att han samarbetar med utredarna.

Tre veckor på jobbet

Flynn fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare efter att ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak.

Enligt de dokument som nu presenterats för rätten handlar det om två separata samtal med Kisljak. Flynn har också ljugit vid två tillfällen om kontakterna dem emellan enligt åklagarna.

Tidigare har bland andra Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, frivilligt överlämnat sig till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning