Trumps besök i Vatikanen fick en egendomlig start – efterrätt översattes till pizza

Prick 20 över åtta på morgonen rullade Donald Trumps superbepansrade nya SUV, allmänt kallat The Beast in i Vatikanen efter att ha passerat Roms centrum kantat av ett enormt säkerhetsuppdrag med upp till 1 000 poliser.

HBL i Vatikanstaten

Donald Trump och hustrun Melania togs emot på gården Cortile San Damaso av prästen Georg Gänswein, som är en av Franciskus närmaste medarbetare med ansvar för det påvliga hushållet. Trump hälsade leende på en rad ambassadörer och en noga vald samling av Roms finaste blåblodiga män överdekorerade med ordnar och kraschaner.

Vatikanens TV-kanal CTV direktsände och i hissen upp till påvens audienssal hörde vi Gänswein säga något skämt till Trump som syftade på Trump Tower. Men inte vad, kanske att detta var en kortare hissfärd.

Påve Franciskus tog som vanligt emot i biblioteket och innan dörrarna stängdes för ett enskilt samtal togs bilder på en leende lång Trump intill en betydligt kortare påve. Plötsligt såg Franciskus trött ut och tittade ner i golvet.

På påvens skrivbord stod en liten gyllene pendyl och ett bordskrucifix i silver. Större behöver scenografin inte vara när världens två mäktigaste män möts: påven är ledare för 1,2 miljarder katoliker och Trump för 320 miljoner amerikaner. En tredje person fanns i rummet. En tolk som vi inte vet hur mycket han behövde översätta. Påvens engelska är inte helt perfekt.

Mötet mellan påven och Trump varade i 28 minuter. När de två talat färdigt fick även hustrun Melania Trump och dottern Ivanka, båda iförda korrekt svart flor komma in och hälsa på Franciskus.

En efterrätt som citerades förvandlades till en pizza och orsakade ett fatalt misstag i världspressen:

– Vad ger du honom att äta? Pizza? hörde man påven säga lite skämtsamt till Melania Trump samtidigt som han pekade på Donald.

Även översättaren till andra språk talade om pizza. Men HBL:s kollega från Slovenien påpekade att det handlade om en lokal efterrätt, potica, där c uttalas som ett s. En efterrätt som påven råkar känna till eftersom ett av hans syskonbarn är gift med en kvinna från Slovenien.

Efter mötet med Franciskus fick makarna Trump besöka Sixtinska kapellet. Melania Trump hade ett eget program på Vatikanens barnsjukhus Bambin Gesu och fick där följa arbetet på en hjärtklinik.

Senare under dagen kommer Trump att möta Italiens president Sergio Mattarella, medan premiärminister Paolo Gentiloni måste åka till det amerikanska residenset Villa Taverna för att få ett kort möte med Trump.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46