Trumps besök i Vatikanen fick en egendomlig start – efterrätt översattes till pizza

Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / ALESSANDRA TARANTINO / POOL

Prick 20 över åtta på morgonen rullade Donald Trumps superbepansrade nya SUV, allmänt kallat The Beast in i Vatikanen efter att ha passerat Roms centrum kantat av ett enormt säkerhetsuppdrag med upp till 1 000 poliser.

HBL i Vatikanstaten

Donald Trump och hustrun Melania togs emot på gården Cortile San Damaso av prästen Georg Gänswein, som är en av Franciskus närmaste medarbetare med ansvar för det påvliga hushållet. Trump hälsade leende på en rad ambassadörer och en noga vald samling av Roms finaste blåblodiga män överdekorerade med ordnar och kraschaner.

Vatikanens TV-kanal CTV direktsände och i hissen upp till påvens audienssal hörde vi Gänswein säga något skämt till Trump som syftade på Trump Tower. Men inte vad, kanske att detta var en kortare hissfärd.

Påve Franciskus tog som vanligt emot i biblioteket och innan dörrarna stängdes för ett enskilt samtal togs bilder på en leende lång Trump intill en betydligt kortare påve. Plötsligt såg Franciskus trött ut och tittade ner i golvet.

På påvens skrivbord stod en liten gyllene pendyl och ett bordskrucifix i silver. Större behöver scenografin inte vara när världens två mäktigaste män möts: påven är ledare för 1,2 miljarder katoliker och Trump för 320 miljoner amerikaner. En tredje person fanns i rummet. En tolk som vi inte vet hur mycket han behövde översätta. Påvens engelska är inte helt perfekt.

Mötet mellan påven och Trump varade i 28 minuter. När de två talat färdigt fick även hustrun Melania Trump och dottern Ivanka, båda iförda korrekt svart flor komma in och hälsa på Franciskus.

En efterrätt som citerades förvandlades till en pizza och orsakade ett fatalt misstag i världspressen:

– Vad ger du honom att äta? Pizza? hörde man påven säga lite skämtsamt till Melania Trump samtidigt som han pekade på Donald.

Även översättaren till andra språk talade om pizza. Men HBL:s kollega från Slovenien påpekade att det handlade om en lokal efterrätt, potica, där c uttalas som ett s. En efterrätt som påven råkar känna till eftersom ett av hans syskonbarn är gift med en kvinna från Slovenien.

Efter mötet med Franciskus fick makarna Trump besöka Sixtinska kapellet. Melania Trump hade ett eget program på Vatikanens barnsjukhus Bambin Gesu och fick där följa arbetet på en hjärtklinik.

Senare under dagen kommer Trump att möta Italiens president Sergio Mattarella, medan premiärminister Paolo Gentiloni måste åka till det amerikanska residenset Villa Taverna för att få ett kort möte med Trump.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning