Trumps administration tar ny och hårdare skepnad

John Bolton. Bild: JUSTIN LANE / POOL

Avskedandet av general H.R. McMaster och valet av den före detta FN-ambassadören John Bolton som hans efterträdare ger orsak till åtminstone två slutsatser.

Den omedelbara säkerhetspolitiska följden är en förskjutning mot en militantare säkerhetspolitisk linje i Vita huset. McMaster och Trump var ofta på olika våglängd, speciellt om Iran, men Bolton har konstant förespråkat en hårdare linje än presidenten själv. Där tidigare rådgivare försökt övertyga Trump om att Iranavtalet fungerar och bör bevaras, har Bolton inget till övers för överenskommelsen. Räkna med att i framtiden höra mer samstämmiga krav på ett skrotande av avtalet.

Bolton har också i flera repriser uttalat sig på sätt som lätt kan tolkas som ett stöd för ett militärt angrepp mot Nordkorea. Förhandlingar med den isolerade regimen har han förkastat som onödiga, en ståndpunkt han dock tvingats moderera efter att Trump överraskade hela världen med att tacka ja till en inbjudan att träffa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.

I ett vidare perspektiv är avskedandet av McMaster ett led i Trumps ommöblering av hela sin administration. En allmän bedömning i Washington är att Trump bestämt sig för att köra sitt eget lopp utan lyssna på rådgivare som ställer sig på tvären.

I sitt nomineringstal på republikanernas partikonferens i juli 2016, sa Trump att endast han kan fixa landets problem. Den övertygelsen låg i grunden för en oortodox och framgångsrik valkampanj. Efter ett drygt år i Vita huset, och otaliga försök att få honom att lyssna på diverse rådgivare, verkar han nu forma sin omgivning helt efter eget behag.

Förra veckan avskedade Trump sin utrikesminister Rex Tillerson, som i likhet med McMaster inte heller var överens med Trump i flera utrikespolitiska frågor. Tillerson ersattes av CIA-chefen Mike Pompeo som har en betydligt närmare relation till Trump. På torsdagen lämnade också John Dowd, Trumps advokat med ansvar för Rysslandshärvan, Vita huset efter oenighet med presidenten. Dowd ville att Trump skulle samarbeta med den särskilde åklagaren, Robert Mueller, och att han inte skulle attackera honom offentligt på Twitter. Ända tills förra veckan följde Trump hans råd men nu har han skällt ut Mueller efter noter i två repriser. Och för två veckor sedan lämnade Trumps viktigaste ekonomiska rådgivare, Gary Cohn, Vita huset efter att Trump mot dennes vilja valde att införa strafftullar för stål- och aluminiumimport.

I grund och botten litar Trump mest på sig själv och det verkar som om han nu låter den insikten leda honom framåt i sitt presidentskap.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03