"Trumpcare" stoppas för den här gången

Bild: AFP / Lehtikuva / Olivier Douliery

Republikanernas sjukvårdsreform i USA har stoppats igen – ett nytt nederlag för president Donald Trump.

Sent på måndagskvällen meddelade ytterligare två republikanska senatorer, Mike Lee från Utah och Jerry Moran från Kansas, att de inte kunde stöda det nya, reviderade förslaget till ny sjukförsäkringslag i USA. Därmed stod det klart att det i sin nuvarande form inte får majoritet.

– Tyvärr är det nu uppenbart att ansträngningarna att upphäva och direkt ersätta det misslyckade Obamacare inte kommer att lyckas, säger majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, i ett uttalande enligt flera medier.

För honom är det ett stort misslyckande att inte kunna baxa igenom lagförslaget. Det är det även för presidenten.

Trumps vallöfte

Att avskaffa och ersätta Obamacare var ett centralt vallöfte för Donald Trump, men den nya lagstiftningen har drabbats av förseningar och förhinder. Lagförslaget har skrivits om för att blidka kritiker från olika falanger i de egna leden.

McConnell kommer nu att trycka på för att senaten "inom de närmaste dagarna" ska rösta för att Obamacare ska ersättas, men med två års fördröjning. Det skulle möjliggöra en stabil övergång, säger han enligt Reuters.

Exakt tidpunkt för denna omröstning kommer att meddelas senare.

President Donald Trump tycker att Republikanerna ska börja jobba på ett helt nytt lagförslag. Om partiet börjar om från början, kommer det att få Demokraternas stöd, twittrar han.

Minst fyra emot

Det reviderade förslaget presenterades av Republikanerna i senaten i torsdags i förra veckan. Men fyra republikanska senatorer vägrar rösta för lagförslaget, och flera andra har "allvarliga betänkligheter".

Republikanernas majoritet i kammaren är så liten, 52–48, att det är kamp om varje röst.

Vita huset säger i en kommentar att det inte är något alternativ att låta bli att komma med något lagförslag och att man ser fram emot att kongressen fortsätter att jobba på ett lagförslag som president Trump kan skriva under.

Enligt en opinionsmätning föredrar 50 procent av amerikanerna Obamacare framför Republikanernas förslag, som får stöd av 24 procent, skriver AFP. 

Fakta: Obamacare

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring för personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning